Beheer

Security
Michel van Eeten

Superscience: Security een spiegel voorhouden door te meten

Michel van Eeten meet ontwikkeling cybersecurity en effecten van interventies.

Michel van Eeten © Marike van Pagée
11 februari 2022

Werken nieuwe wetten rondom cybersecurity daadwerkelijk? Hoe goed verdedigen bedrijven zich nu tegen malware en aanvallen? Professor Michel van Eeten van de Technische Universiteit Delft weet dat door te meten. “We kijken heel causaal en empirisch naar securityvraagstukken”, vertelt hij.

Veel van het werk binnen cybersecurity richt zich op het ontwikkelen van bijvoorbeeld nieuwe detectietechnieken of nieuwe cryptografie. Van Eeten focust zich met zijn team op een ander deel van het wetenschappelijk onderzoek: empirische cybersecurity. “Wij meten hoe problemen zich ontwikkelen, wie daarbij betrokken is, wat de effecten van interventies zijn en welke factoren problemen groter of kleiner maken.”

Verleden

Het balletje kwam in de beginjaren van het nieuwe millennium aan het rollen. Van Eeten kwam werk van Ross Anderson van de University of Cambridge tegen, rondom wat hij ‘economics of information security’ noemde. Volgens hem was het meeste wat er binnen security gebeurt namelijk niet het gevolg van ontwerpfouten, maar van gedragsprikkels. “Voor heel veel problemen die er waren, zijn best wel technologische oplossingen beschikbaar, maar die worden heel vaak niet gebruikt. Bijvoorbeeld omdat de schade van de problemen bij andere partijen terecht komt. Het draait dus allemaal om gedragseconomische prikkels: wie draagt de lusten en wie draagt de lasten van security -of de afwezigheid daarvan?”

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!