Innovatie & Strategie

Privacy
Bart Jacobs

Superscience: oog voor security én privacy

Hoe universiteitsproject voor digitale identiteit internationaal reikt.

Bart Jacobs © Marike van Pagée
21 juni 2021

Een goede, verifieerbare digitale identiteit is broodnodig in de moderne maatschappij, maar wordt nogal eens gezien als haaks staand op privacy; het kunnen controleren of iemand wel echt die iemand is, versus het afschermen van persoonlijke data van een persoon. Toch kan het, een digitale identiteit die je privacy waarborgt. Dit bewijst IRMA, een app – en meer – van Nederlandse bodem.

De wereld kent vele apps die gericht zijn op de bloeiende en boeiende terreinen van security, e-identiteit, gebruikersprofielen en privacy. Daaronder ook bergen apps die zich storten op het kruispunt van die terreinen, of: de kruisbestuiving. De ene na de andere ambitieuze start-up dient zich aan, waarbij sommigen de hoogmoed hebben om zelf encryptie te maken. Waarvan wetenschappers en ware experts echter weten dat gedegen encryptie echt een vak apart is.

Vanuit de wetenschap

Waarom dan niet vanuit de wetenschap een goed gefundeerd systeem opzetten voor verificatie en authenticatie, kortom digitale identiteit? Nou, omdat dat al is gedaan. En nu geleidelijk aan bezig is de wereld te ‘veroveren’. IRMA is de naam, en het is voortgekomen uit de Radboud Universiteit, vertelt Bart Jacobs, hoogleraar op het gebied van security, privacy en datagovernance. “Hier zit hele boeiende crypto achter.”

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!