Beheer

Infrastructuur

Supers worden opgeslokt door vermaak

15 april 2011

HP en Intel werken samen aan High Performance Computers (HPC), met een zwaartepunt in het HPC Centre in het Franse Grenoble. “Supercomputers komen tegenwoordig voor in elke verticale markt, met als nieuwste toevoeging de entertainmentsector. In elke sector worden aparte eisen gesteld aan de apparatuur en die kun je niet afdekken met één benchmark”, zegt Xavier Poisson, directeur van het HPC Centre.

Tests moeten meer zeggen over praktische toepassing
Meestal wordt gebruik gemaakt van het Linpack-algoritme om de pure snelheid van een supercomputer te meten. Die werkwijze is ook de basis waarop de Supercomputer Top-500 tweemaal per jaar wordt samengesteld. “Uiteraard is een Linpack-test indicatief, maar zegt hij weinig over de kracht die een supercomputer levert in een echte praktijksituatie. We moeten veel meer letten op toepassingen uit de echte wereld”, stelt Poisson.

Systeem krijgt volledige werklast
HP en Intel hebben daarom een eigen Benchmarking Centre ingericht, ook in Grenoble, waar 35 ingenieurs de apparatuur en bijbehorende software aan de tand voelen. Poisson: “En bij het werk wordt het testsysteem behandeld als een echt productiesysteem. We draaien niet even een testje en houden er dan weer mee op. Nee, een systeem krijgt de volledige werklast voor zijn kiezen die ook in de praktijk zou optreden. Nu werken we nog met een systeem dat 3000 cores bevat, in de nabije toekomst wordt dit aantal verdubbeld. Met 6000 rekenkernen kunnen we een goede praktijktest uitvoeren.”

Het testsysteem heeft inmiddels al een aantal grote tot zeer grote benchmarks gedraaid, waaronder een opdracht van de Franse overheid.

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!