Supers: het wordt oorlog

4 juni 2010

De Verenigde Staten hebben na de komst van de Earth Simulator ook hun tanden laten zien, hoewel het twee jaar kostte om Japan van de eerste plaats te verdrijven. De Earth Simulator was een speciaal gebouwd systeem van NEC, dat het klimaat van de hele aarde in een model moest vangen. “Het systeem werd door experts al snel aangeduid met de term ‘Komputenik’. Het had op de VS namelijk dezelfde invloed als de Sputnik, de eerste Russische kunstmaan”, zegt dr. ir. Anwar Osseyran, directeur van SARA Reken- en Netwerkdiensten uit Amsterdam.

De Verenigde Staten zullen bij een verhoogde inspanning om die achterstand in te lopen niet alleen rekening moeten houden met China, want ook Europa en Japan blazen een behoorlijke partij mee. Zo werkt Bull aan wat de snelste Europese supercomputer moet worden. Deze Tera 100 is een systeem voor het Franse Atoomagentschap, dat een piekvermogen heeft van 1,25 petaflops. Het is de eerste petascale-supercomputer die zowel ontworpen als gebouwd is in Europa.

De rol van Japan leek medio vorig jaar uitgespeeld, toen de Japanse overheid de budgetten voor de ontwikkeling van supercomputers bevroor. Maar het land is bezig aan een opleving, in de vorm van de Tsubame 2.0, een op cloud computing gebaseerde supercomputer. Dit systeem krijgt een piekvermogen van 2,4 petaflops, in elk geval momenteel goed voor een notering in de top tien. Of het ook genoeg is voor de top drie van de volgende lijst, valt te betwijfelen. “In de wandelgangen wordt al gefluisterd dat China in de lijst van november de nummer 1-positie zal opeisen. Het zou dan gaan om een systeem met een kracht van zo’n 7 petaflops, gebouwd als cluster van een zeer groot aantal processors”, zegt Osseyran. Die uitspraak is gedaan door mensen die de verkoop van processors aan China hebben bestudeerd en daaruit afleiden wat voor systeem daarmee gebouwd kan worden.

“De VS heeft een Technology Roadmap opgesteld. Daarin wordt de komst van een 10 petaflops-machine voorzien over twee jaar. Het niveau van 100 petaflops moet zijn bereikt rond 2015 en 1000 petaflops komt in beeld rond 2018”, zegt Wallach. Dit schema kan door de verhevigde concurrentie worden versneld.

De Nebulae-supercomputer is gebouwd op basis van Intel X5650-processors en NVIDIA Tesla C2050 GPU’s. Meer en meer bouwers van supersnelle computers nemen hun toevlucht tot Intel-chips. Inmiddels heeft iets meer dan 81 procent van de vijfhonderd systemen Intel-processors aan boord. Wordt alleen gekeken naar de quadcoresystemen, dan is het aandeel van Intel zelfs 90 procent.

Wapen in de strijd tegen olie

De National Science Foundation heeft via een noodprocedure 1 miljoen uur rekentijd op een supercomputer beschikbaar gemaakt. Daarmee kan een 3D-model worden ontwikkeld van de oliewolk die op anderhalve kilometer diepte ontsnapt in de Golf van Mexico. Via de simulatie hopen wetenschappers te voorspellen hoe de dikke olie zich verspreidt naar de kust en in de mangroves en kustmoerassen, zodat mensen en opruimhulpmiddelen tijdig ter plekke zijn. Daarvoor moet een ingewikkeld model worden doorgerekend, met aan de randen een zeer fijnmazige indeling. Er wordt gebruikgemaakt van een model dat is geschreven om het gedrag van orkanen te bestuderen. Dat Advanced Circulation Model is 25 jaar oud, maar het werkt wel in drie dimensies. De meeste modellen voor zeestromingen zijn 2D; ze houden alleen rekening met de oppervlakte van het water.

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!