Supercomputers worden steeds ‘gewoner’

22 april 2011

Op de markt voor ultrasnelle computers, de absolute bovenkant van de IT-markt, is er een nek-aan-nekrace aan de gang, zo stelt onderzoeksbureau IDC vast. Zowel HP als IBM heeft een marktaandeel van zo’n 29 procent. Bij zo’n schatting is er wel een onzekerheid, want niet alle gebruikers van een supercomputer willen ook zo te boek staan. En dan is er ook de vervagende scheiding tussen supercomputers en high-end servers, waardoor het berekenen van het marktaandeel verder wordt bemoeilijkt.

Op de bladeservermarkt heeft HP het grootste aandeel (53 procent), terwijl IBM blijft steken op 28 procent. De markt voor servers met een pure x86-architectuur is ook een HP-troef. Het bedrijf heeft daar een aandeel van 38 procent, gevolgd door Dell met 21 procent en IBM met 19 procent.

High-Performance

HP zal zijn marktleiderschap ook willen uitbreiden naar het supercomputersegment. Marc Hamilton, bij HP verantwoordelijk voor de verkoop van supercomputers in Noord- en Zuid-Amerika, zegt: “HP levert geen specifieke supercomputers. Wel brengen we apparatuur op de markt die is gebouwd uit standaardcomponenten en als je daar heel veel van gebruikt, ontstaat vanzelf een systeem dat het predikaat supercomputer verdient.”

De ultrasnelle computers zijn voor veel firma’s van levensbelang. Ze worden gebruikt voor de ontwikkeling van nieuwe producten. Dat kunnen volledige auto’s zijn, maar bijvoorbeeld ook kleine onderdelen zoals een geïntegreerde antenne van een smartphone. Dat zijn toepassingen die heel veel rekenwerk vragen en een navenant grote hoeveelheid energie. Door slim gebruik te maken van standaardonderdelen, proberen de computerbouwers die energiebehoefte zo laag mogelijk te maken.

“Je kunt een computer net zo groot maken als je zelf wilt, maar dan krijg je wel een dubbele rekening gepresenteerd. Enerzijds de nota voor de hardware zelf, ten tweede de energienota, en die laatste is vaak het hoogst. Die kosten zijn vaak zo hoog, dat wordt afgezien van het inzetten van een supercomputer”, stelt Ed Turkel, hoofd Marketing voor High Performance Computing bij HP.

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!