Super wordt ‘gewoon’

20 november 2009

Die allersnelste computer is nu de de Jaguar van Cray Research, die de vorige nummer 1, IBM’s Roadrunner, heeft overklast met ongeveer 70 procent. Dat systeem van IBM was de eerste supercomputer die de grens van 1000 teraflops (een miljoen miljard berekeningen met drijvende komma per seconde) wist te doorbreken. In de vorige ranglijst van medio dit jaar presteerde de Roadrunner 1105 teraflops, de Jaguar zat daar iets onder, met 1059 teraflops.

De hardware is door Cray echter behoorlijk uitgebreid. Het aantal processors werd vergroot van 150.152 naar maar liefst 224.162 stuks. Die bijna een kwart miljoen rekenkernen zijn goed voor een continue rekenkracht van 1759 teraflops.

Opvallende nieuwkomer in de top 10 is de cluster Tianhe-1 (ofwel Melkweg-1), een systeem dat is gebouwd voor het National Super Computer Center in Tianjin. Dit is de krachtigste Chinese computer die de samenstellers van de lijst ooit hebben gezien. Het apparaat wordt gebruikt voor onderzoek naar delfstoffen (vooral olie) en het ontwerp van zeer grote vliegtuigen.

Het heeft er alle schijn van dat China de toon gaat aangeven in Azië, temeer omdat Japan zijn Riken-project staakt. In wetenschappelijke kringen is al met ongeloof gereageerd op deze beslissing. Er wordt gesproken van “het einde van een tijdperk”. De computer in kwestie zou worden gebouwd door Fujitsu op basis van de Sparc-architectuur. Fujitsu is een van de foundry-partners van Sun en heeft daarom het recht om de architectuur van Sparc aan te passen aan de eigen behoeften. Voor de bouw van de machine was 27 miljard yen apart gelegd (ongeveer 200 miljoen euro), maar de Staatscommissie voor Onverantwoorde Uitgaven heeft grote vraagtekens gezet bij het project en de kosten ervan.

Ons land staat met drie systemen in de lijst, alle gemaakt door IBM. De snelste is de nationale supercomputer Huygens, die bij SARA in Amsterdam staat. Dit systeem is, samen met de computer van het Astron-project van de Universiteit Groningen, wel gezakt ten opzichte van de positie in de lijst van medio dit jaar. “De lat komt steeds hoger te liggen. Dit jaar moet een systeem al 20 teraflops kunnen leveren, wil het in aanmerking komen voor een notering in de lijst”, aldus Erich Strohmayer van het organiserend comité voor de ranglijst.

Er is ook een Nederlandse nieuwkomer in de lijst opgedoken, die alleen wordt aangeduid als ‘bank’. De financiële instelling wil verder geen gegevens kwijt en ook wordt niet vermeld waarvoor de ultrasnelle computer gebruikt wordt. Denkbaar is dat het apparaat wordt ingezet voor de bestrijding van fraude.
De Nederlandse systemen in de top 10 2009
Cray Research heeft, volgens eigen zeggen, het technische werkstation opnieuw uitgevonden. En dat in de vorm van de CX1-iWS, een zeer snel computersysteem dat werkt onder Windows 7. De hardware zal op de markt worden gebracht door Dell voor een prijs vanaf 40.000 dollar. Hart van het systeem is de Xeon-processor van Intel, een chip die acht cores aan boord heeft.

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!