Overslaan en naar de inhoud gaan

Suns Ultra­Sparc T2 ­debuteert

De UltraSparc T2-processor, alias Niagara 2, heeft deze week zijn debuut gemaakt in drie nieuwe servers van Sun Microsys­tems. Twee servermodellen, de Sun Sparc Enterprise T5120 en T5220, zijn bedoeld voor inbouw in een rek en hebben een bouwhoogte van respectievelijk 1 en 2 units. De T5120 kan nu maximaal vier harde schijven herbergen, de T5220 biedt ruimte voor acht interne drives. De derde nieuwkomer is de T6320, een module die past in het Sun Blade 6000-chassis.
Carriere
Shutterstock
Shutterstock


Volgens Sun bieden de nieuwe producten dezelfde performance als concurrerende systemen die twee keer zo duur zijn en vier keer zoveel ruimte innemen. Dankzij hun nieuwe hart zijn de servers twee keer zo krachtig als hun directe voorgangers. In combinatie met het besturingssysteem Solaris ontstaat volgens Sun een uiterst flexibel en kosteneffectief platform voor virtualisatie.
SFlbEen gunstige prestatie/energieverhouding was een van de belangrijkste ontwerpdoelstellingen voor de nieuwe servers. Daardoor kunnen datacenters efficiënter worden ingericht en kan een bedrijf op hetzelfde vloeroppervlak en met dezelfde koelingscapaciteit veeleisender applicaties gebruiken.
Sun hanteert een eigen maatstaf – Space, Watts, and Performance (SWaP) – om energieverbruik, ruimtebeslag en prestaties aan elkaar te relateren. Op basis van die meeteenheid zou de T5120 bijna 10 procent beter presteren dan een IBM Sys­tem p570 met Power6-processors, en daarvoor toch maar half zoveel energie en een kwart van de plaatsruimte nodig hebben.
De UltraSparc T2-processor beschikt over acht identieke verwerkingskernen (cores), die elk acht instructiereeksen of ‘threads’ tegelijk kunnen afhandelen. Een enkele server is daardoor in zekere zin gelijkwaardig aan 64 individuele servers met een single-core processor. Intel en AMD zijn tot dusver met hun x86-serverprocessors niet verder gekomen dan vier cores en even zoveel threads per chip.
De prestatieverbetering van de T2 ten opzichte van de T1 valt mede toe te schrijven aan de toevoeging van een processor voor drijvende-kommaberekeningen aan elke kern (FPU). De UltraSparc T1 beschikte over slechts één zo’n FPU.
Verder is in de T2 een ‘accelerator’ voor het versleutelen en ontcijferen van gegevens, geïntegreerd die een groot aantal cryptografische standaarden ondersteunt, waaronder DES, Triple DES, 256-bits AES en 1024-bits RSA. Ook zijn twee 10 Gigabit-Ethernetpoorten ingebouwd.

Lees dit PRO artikel gratis

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

  • Toegang tot 3 PRO artikelen per maand
  • Inclusief CTO interviews, podcasts, digitale specials en whitepapers
  • Blijf up-to-date over de laatste ontwikkelingen in en rond tech

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in