Overslaan en naar de inhoud gaan

Stuxnet revisited? Iraanse nucleaire fabriek kapot

Iran meldde zaterdag trots de ingebruikname van een nieuwe nucleaire opwerkingsfabriek. Gisteren was de fabriek opeens onklaar vanwege een 'ongeluk' waardoor de elektriciteitsvoorziening was geraakt. Hoewel het bewijs erg dun is, doen de theorieën over een nieuwe cyberaanval van Israël snel de ronde.
control panel
© Shutterstock
Shutterstock

Dat er sprake is van een cyberaanval lijkt eigenlijk wel al duidelijk. Hoewel de Iraanse autoriteiten nog onderzoek doen naar het voorval, heeft het hoofd van de Iraanse Atomic Energy Organisation het 'ongeluk' al gekarakteriseerd als een daad van nucleair terrorisme. Iran gaat op volle kracht door met een programma voor de ontwikkeling van kernenergie. Daarbij hoort de bouw van een opwerkingsfabriek waar - zo is de vrees van veel landen - niet alleen brandstofstaven voor de kerncentrales worden geproduceerd, maar ook kernwapens kunnen worden geproduceerd.

Jarenlang stond het programma op een laag pitje. Nadat de voormalige Amerikaanse president Trump het verdrag met Iran opzegde, laat het land zich geen strobreed meer in de weg leggen. Het land dat zich het meeste zorgen maakt over het Iraanse kernprogramma is Israël, dat eerder al nucleaire faciliteiten in de regio vernietigde. In 1981 ging dat nog met bommen op een Iraakse nucleaire fabriek in aanbouw, maar sinds het begin van deze eeuw vindt de sabotage op subtielere wijze plaats. Zo wordt het land algemeen gezien als de drijvende kracht achter de Stuxnet-aanval die alle centrifuges in een Iraanse opwerkingsfabriek kapot liet draaien. Centrifuges zijn een essentieel hulpmiddel in het verrijkingsproces van uranium.

Grote explosie met veel schade

Een onafhankelijke Israëlische nieuwszender wist al snel na het nieuws uit Iran dit weekend te melden dat bronnen bij de inlichtingendienst inderdaad bevestigden dat het ging om een cyberaanval op de nieuwe Iraanse fabriek. The New York Times meldde gisteren dat de schade aan de Iraanse fabriek veel groter is dan de Iraanse woordvoerders tot nu toe willen toegeven. Volgens bronnen van de krant gaat het om een grote explosie. Het zou zeker negen maanden duren voordat de schade is hersteld.

De Iraanse autoriteiten hebben aangegeven meer duidelijkheid te geven over wat is gebeurd, naarmate het onderzoek ter plekke vordert. 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in