Strijd om serverchips laait op

2 april 2010

In tegenstelling tot de ‘dual-thread’-processors van Intel kan elke Opteron-core één instructiereeks tegelijk afhandelen. Daardoor ligt het maximale aantal threads bij AMD op twaalf terwijl een 8-corechip van Intel er zestien tegelijk verstouwt.

Intel onthulde zijn nieuwe Xeons daags nadat AMD met de volgende generatie Opterons op de proppen kwam. In benchmarkvergelijkingen zet AMD zich openlijk af tegen Intel, maar het gebruikt niet de recentste Xeons om zijn superioriteit te bewijzen. Onafhankelijke tests, onder meer van Computerworld en Anandtech, geven aan dat AMD nu weliswaar de meeste ‘cores’ in een serverchip en de gunstigste prijs-prestatieverhouding biedt, maar dat de Xeons de hoogste absolute performance leveren.

De nieuwe chips van AMD zijn ontwikkeld onder de codenaam Magny-Cours en zijn bedoeld voor de massamarkt van x86-servers met plaats voor twee processors (2P) en voor prijsbewuste klanten van servers met vier processors (4P). Dezelfde chips zijn in beide configuraties bruikbaar, wat volgens AMD afrekent met de ‘toeslag’ op het gebruik van 4P-servers. AMD claimt dat de nieuwe 12-core-Opterons dubbel zo krachtig zijn als de vorige generatie met zes cores. Het maximale aantal geheugenmodules (DIMM’s) per processor is verhoogd van acht naar twaalf, wat de prestaties bij virtualisatie, high performance computing (HPC) en databasetoepassingen bevordert.

AMD biedt tien modellen in de Opteron 6000-serie aan, waarvan de helft met 12 cores is uitgerust. De prijzen lopen uiteen van 455 dollar (6124 HE, acht cores, 1,8 GHz, 65 watt) tot 1386 dollar (6176 SE, twaalf cores, 2,3 GHz, 105 watt).

Intel gebruikte voor de Xeon 7500-serie intern de naam Nehalem EX. De chips zijn bedoeld voor het hogere segment van de servermarkt en zijn leverbaar met vier, zes of acht kernen. Volgens Intel biedt het nieuwe ontwerp gemiddeld drie keer zoveel performance als bestaande Xeon-chips. Een enkele Xeon X7560-server zou tot twintig servers met vier single-core Xeon 7460-processors kunnen vervangen. Dat bespaart zowel op kosten, plaatsruimte als energieverbruik in het datacentrum. Door de performanceverbetering komen de Xeons in het vaarwater van de Itanium-processor, Intels prijzige paradepaard. In het ontwerp van de Nehalem EX zijn voorzieningen op het gebied van veiligheid en betrouwbaarheid opgenomen die zijn ontleend aan de Itanium.

De kloksnelheden van de nieuwe Xeons met acht kernen variëren van 1,86 tot 2,26 GHz. Ze beschikken over een cachegeheugen van maximaal 24 MB, het dubbele van de kortgeleden uitgebrachte Xeon 5600-serie. De prijzen liggen bij Intel fors hoger dan bij AMD. Een 6-core-Xeon (X7542) kost al 1980 dollar, terwijl de krachtigste variant met acht kernen (X7560) 3692 dollar moet opbrengen.

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!