Overslaan en naar de inhoud gaan

Stormloop op begrafenis IE6

De bal ging aan het rollen toen Aten Design Group afgelopen maandag een website in de lucht bracht met als voornaamste boodschap een overlijdensbericht van IE6. “Internet Explorer Six, dat de interwebs ruim acht jaar bewoond heeft, is in de ochtend van 1 maart 2010 overleden in Mountain View, California, als gevolg van een arbeidsgerelateerde verwonding opgelopen op het hoofdkantoor van Google.
Business
Shutterstock
Shutterstock

Internet Explorer Six, IE6 voor intimi, laat zijn zoon Internet Explorer Seven en zijn kleindochter Internet Explorer Eight na.” De zinsnede ‘arbeidsgerelateerde verwonding’ verwijst door naar de entree in zijn blogs waarmee Google bekendmaakte dat het vanaf 1 maart IE6 niet langer ondersteunt in Google Docs en Google Sites.

IE6 is nog steeds prominent aanwezig op het web, ondanks de beschikbaarheid van maar liefst twee modernere opvolgers. De browser wordt inmiddels als zwaar verouderd, en nagenoeg onbeveiligbaar beoordeeld. Rond de jaarwisseling werd een dertigtal bedrijven, waaronder Google, slachtoffer van een hack via IE6. Velen raden het gebruik van IE6 dan ook af. Ook Microsoft ziet websurfers liever overstappen naar modernere browsers, maar wil niet terugkomen op in het verleden gedane beloftes door de levenscyslus van het product voortijdig te beëindigen.

Webontwikkelaars worstelen bovendien met het gebrek aan ondersteuning van moderne standaarden in IE6. Dat maakt het steeds lastiger om websites te bouwen die door alle browsers te benaderen zijn. Het maakt het ontwikkelen ook onnodig duur; geschikt houden van een website voor IE6 zou wel 10 procent van het ontwikkelbudget vergen. De reactie op het initiatief van Aten Design Group toont aan, dat dat sterke sentimenten oproept in de ontwikkelaarsgemeenschap.

Bart Driessen en Maarten Hunink van ontwerpbureau Zinnebeeld gingen Aten Design Group daarin overigens voor. Zij startten begin februari het initiatief annex de website ‘Wij stoppen ook’, om webontwikkelaars op te roepen net als Google de ondersteuning van IE6 per 1 maart te staken. Inmiddels hebben al 2645 organisaties en webontwikkelaars hun steun betuigd op de website.

Aten Design Group wenst nu waarschijnlijk dat het een condoleanceregister online had geplaatst. Het bedrijf organiseert wel vaker bijeenkomsten voor de ontwikkelaarsgemeenschap, maar daar komen in de regel een man of 30, 40. Aten Design Group beraadt zich nog op een oplossing voor de onverwachte stormloop op de wake die op 4 maart gepland staat.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in