Overslaan en naar de inhoud gaan

Storing Belastingdienst zorgt nog voor lege datavelden

De Belastingdienst heeft nog altijd te kampen met een storing, die óf een nieuwe IT-verstoring is óf een voortzetting van wat al sinds maandagnacht 1 maart speelt. Terwijl het aantal gelijktijdig toegelaten mensen doelbewust wordt beperkt, de kans op succesvolle aangifte te verhogen, krijgen ingelogde mensen formulieren voorgeschoteld waar geen gegevens vooraf zijn ingevuld.
papierberg
© CC BY 2.0 - Flickr.com - cropped from original
CC BY 2.0 - Flickr.com - cropped fro

Op de eigen website heeft de Belastingdienst dinsdagavond verklaard dat de initiële storing is opgelost. Dit na een oplossingspoging waarbij de haperende systemen tijdelijk geheel niet bereikbaar waren voor mensen die hun aangifte willen doen. Na de 'reboot' en de verklaring dat de storing voorbij is, hebben particulieren en ondernemers nog altijd problemen met inloggen en het doen van hun aangifte. Dit betreft het probleem dat aangiftes niet zijn voorzien van gegevens die de Belastingdienst heeft en vooraf voor mensen invult.

Nog steeds storing

Het webcareteam van de Belastingdienst laat aan klagende mensen weten dat er nog steeds sprake is van een storing. Deze mededeling wordt ook op donderdagochtend nog gegeven. Daarmee zou de hardnekkige storing dus de vierde dag in gaan. Op de homepage van de Belastingdienst staat geen storingsmelding maar wel de boodschap dat aangifte doen beperkt mogelijk is.

In de uitleg bij die mededeling spreekt de dienst van een ernstige technische storing, "sinds de start van de aangiftecampagne". AG Connect heeft vragen uitgezet over de aard en duur van de storing plus de dinsdagavond ondernomen oplossingsactie, en of er dus sprake is van opeenvolgende storingen. In de verklaring over de huidige haperingen lijkt het erop dat de IT-herstelhandeling van dinsdagavond niet volledig succesvol is geweest.

'Op de goede weg'

"We zoeken naar de oorzaak van de storing en werken hard om deze zo snel mogelijk op te lossen. Gisteravond en vannacht hebben we werkzaamheden aan onze systemen gedaan. We zitten op de goede weg met het oplossen ervan. En houden dit ook nauwlettend in de gaten."

"We hebben vooraf veel getest, toen zijn de problemen niet ontdekt." Hierbij wijst de Belastingdienst er ook op dat niet iedereen problemen ervaart bij het online aangifte doen. "Meer dan 474.000 mensen hebben van 1 tot en met 3 maart succesvol aangifte gedaan." In totaal hebben 8,3 miljoen mensen een uitnodiging ontvangen om aangifte te doen, waarvan 6,8 miljoen particulieren zijn en 1,4 miljoen ondernemers.

Als systemen stabiel blijven

Op dinsdag is al de maatregel genomen om het aantal gelijktijdige gebruikers te beperken; van 140.000 naar 40.000. Het plan was toen om in de loop van de komende dagen dat aantal weer op te schroeven om uiteindelijk het normale maximum te bereiken. Nu luidt de boodschap: "Als onze systemen stabiel blijven, verhogen we geleidelijk aan het maximum aantal gebruikers". De deadline voor het doen van aangifte ligt op 1 mei dit jaar.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in