Innovatie & Strategie

Personal Tech
App'en

'Stop met Whatsappen, ga Uppen'

Telecomproviders trekken in een breed front met smartphonebouwers, Google en Microsoft ten aanval tegen Whatsapp.

© Pixabay CC0 Public Domain
17 november 2016

Telecomproviders trekken in een breed front met smartphonebouwers, Google en Microsoft ten aanval tegen Whatsapp.

Het zat al een tijdje in de pen, maar nu gaat het echt beginnen: de uitrol van een alternatief voor WhatsApp. Het luistert naar de naam Universal Profile voor Advanced Messaging, kortweg Up.

Universal Profile is ontwikkeld onder auspiciën van de brancheorganisatie van telecombedrijven GSMA. Vandaag komt de eerste release beschikbaar, met functies als - al of niet in groepen - chatten, bestanden versturen, delen van audio en video en degelijke. Zeg maar wat Whatsapp ook biedt. In het tweede kwartaal van volgend jaar volgt een tweede release met onder andere Application Programming Interfaces voor aansluiting van aanvullende diensten, verbeterde authenticatie en beveiliging en de eerste stappen richting een 'conversational commerce platform', ofwel naadloze integratie van transacties en messaging.

Geen succes in eerste ronde

Het is niet de eerste keer dat de telecombedrijven proberen zo'n dienst te lanceren. Enkele jaren terug lanceerden verschillende partijen - ook onder auspiciën van de GSMA - Rich Communication Services. Bij de meeste aanbieders werd dat vermarkt onder de naam Joyn. Dat werd geen succes, omdat de telecomproviders meenden voor Joyn kosten in rekening te moeten brengen. Door dat simpele feit had Joyn geen schijn van kans tegen de gratis alternatieven, en dan met name Whatsapp. Deze keer zoeken ze de inkomsten elders: ze hopen door het aanbieden van commerciële diensten en advertentiemogelijkheden geld te genereren.

Breed front

De telecombedrijven trekken in een breder front ten strijde. Behalve 57 telecombedrijven participeren ook Google en Microsoft in dit initiatief. Smartphoneleveranciers als Samsung, HTC, LG, Lenovo/Motorola en ZTE hebben zich eveneens aan Universal Profile gecommitteerd. Dat laatste betekent dat kopers van toestellen van deze fabrikanten in de nabije toekomst Up'en 'uit de doos' mogelijk zullen maken. Google heeft dochterbedrijf Jibe al een universele Android-client op basis van het Universal Profile fot Advanced Communications laten ontwikkelen. Daarnaast heeft Google een dienst voor telecombedrijven ontwikkeld die het hen mogelijk maakt de geavanceerde diensten aan te bieden zonder zelf te investeren in de benodigde infrastructuur.

Het belang van de telecombedrijven bij dit initiatief is wel duidelijk. Diensten als Whatsapp slaan enorme gaten in hun sms-inkomsten zonder dat daar wat tegenover staat. Universal Profile kan daar verandering in brengen. Maar hun belang reikt verder. Naarmate Whatsapp en Whatsapp-eigenaar Facebook hun diensten uitbreiden met chatbotfunctionaliteit à la Facebook Messenger en identificatiemogelijkheden via het Facebook-account, wordt hun rol binnen het mobiele verkeer steeds belangrijker. In een wereld waarin mensen steeds meer zaken mobiel afhandelen, is het voor telecomproviders een ongemakkelijke gedachte dat een ander daarin de dominante partij wordt. Dat verklaart ook de participatie van Google. De opkomst van Whatsapp en Facebook is zeker een bedreiging voor zijn verdienmodel.

Privacy beter afgeschermd

Voor gebruikers heeft Universal Profile twee voordelen. Het eerste is dat het direct beschikbaar is; je hoeft niets te installeren of ergens een account aan te maken of te wijzigen. En je identificeert je op dit platform met je telefoonnnummer. Er is geen reden om persoonlijke gegevens vrij te geven, en je wordt dus niet - zoals bij Facebook en Whatsapp - zelf het product.

Te weinig, te laat?

Maar het is zeer de vraag of dat voldoende is om echt een alternatief te worden voor Whatsapp. Het feit dat Whatsapp-gebruikers hun communicatiepatronen nu ingericht hebben in Whatsapp, is al een enorme horde om over te stappen op een andere dienst. En het grootste probleem: Apple doet niet mee. Als je al zou willen overstappen op Up'en, dan sluit je contacten met vrienden en bekenden met een iPhone meteen uit. Want voor zover bekend werkt Apple niet aan een aansluiting van zijn iMessage-platform op het Universal Profile.

Innovatie in het kader van een brancheorganisatie lijkt ook te traag te verlopen. Het werk aan de voorganger van Universal Profile begon al in 2007, feitelijke beschikbaarheid volgde pas in 2012. Nu, vier jaar verder, is het voorbereidende werk voor de opvolger klaar, maar er is op dit moment maar één aanbieder die Universal Profile ook inderdaad aanbiedt. Dat is het Amerikaanse Sprint. Andere Amerikaanse leveranciers hebben wel toegezegd Universal Profile te ondersteunen, maar harde data zijn nog niet genoemd. Veel andere telecomproviders nemen een afwachtende houding aan.

In Nederland zullen we de dienst in ieder geval voorlopig niet zien. KPN en Vodafone zeggen nog geen concrete plannen te hebben om het messagingplatform aan te bieden, hoewel beide wel horen tot de 59 telecomproviders die hun steun hebben uitgesproken voor Universal Profile.

8
Reacties
Hek R. 24 november 2016 14:59

Victor, Whatsapp is niet de enigste app die jouw gegevens kan overnemen naar hun database.
Als je bij het downloaden van de app op accepteer klik geef je hun toegang om je foto's etc. te bekijken.

Victor 19 november 2016 15:37

Als je serieus anoniem en secure wilt "appen" kan je beter Chotr! gebruiken.
Het enige dat je nodig hebt is een nickname en een wachtwoord.
Alle berichten (en ook de attachments/foto's) zijn sterk versleuteld
Zoek in de Android play store naar "Chotr message"

Peter 17 november 2016 13:19

Ja dien. What'sapp and facebook krijgen te veel macht. Ook het feit dat WHATSAPP bepaald welke mobiele devices wel of niet gesuppoord worden is bedenkelijk. Veel gebruikte devices worden vanaf 1 Jan niet meer ondersteund. Het is tijd voor een alternatief. Ook het feit dat al onze data onder USA wetgeving valt is bedenkelijk. Nu is het nog niet te laat. Concurrentie is altijd goed hier. Kijk wat gebeurd met Acrobat. Die zijn alleenheerser op document format gebied. Ook jets wat bedenkelijk is.........

Dolfke 17 november 2016 12:58

Zonder Apple ?
Vergeet het dan maar snel, zeker als de iPhone zowel whatsapp als berichten (iMessages) ondersteunt.

ruurd 17 november 2016 12:47

Hahahahaha reclame inkomsten... Veiliger, meer privacy... Google? Kom op zeg. Ik ben misschien wel dom maar niet gek.

Kaisar 17 november 2016 12:36

Telegram is ook een mooi alternatief die al langer bestaat.

Harry 17 november 2016 12:32

Dan ga je toch gewoon weer terug naar de secure BlackBerry Messenger of BBM Enterprise?
Deze kun je gratis downloaden voor Android, iOS, Windows en natuurlijk BlackBerry.
Je kunt bij het aanmelden zelfs kiezen hoe je je wilt registreren (met of zonder telefoonnummer).
Whatsapp zal trouwens moeilijk te overwinnen zijn.

FRans 17 november 2016 09:34

Dit lijkt me nogal tegenstrijdig:
"Deze keer zoeken ze de inkomsten elders: ze hopen door het aanbieden van commerciële diensten en advertentiemogelijkheden geld te genereren."
vs.
"Er is geen reden om persoonlijke gegevens vrij te geven, en je wordt dus niet - zoals bij Facebook en Whatsapp - zelf het product."

Natuurlijk ben je het product bij dit Dead On Arrival-initiatief.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.