Loopbaan

Carriere
Bootcamp

Stoomcursus programmeren: hoe zinvol is het?

Ontwikkelbootcamps enorm in trek, maar hoe waardevol is zo’n papiertje?

© CC BY-SA 2.0 - Flickr.com Andrew Eland
4 december 2019

Ontwikkelbootcamps enorm in trek, maar hoe waardevol is zo’n papiertje?

Je kunt in Nederland op steeds meer plekken terecht voor een snelcursus programmeren. Die bootcamps zijn enorm in trek, maar er klinkt ook veel kritiek. Want wat leer je nou eigenlijk in een paar maanden tijd en hoe goed blijft die kennis hangen?

De initiatieven om versneld te worden om- of bijgeschoold als softwareontwikkelaar schieten als paddenstoelen uit de grond, hoofdzakelijk ingegeven door de snel oplopende vraag naar softwareontwikkelaars en het daarbij achterblijvende aanbod. Steeds meer cursisten weten de weg naar dergelijke trainingen te vinden, schreef AG Connect eerder al. Maar wat het papiertje dat de cursisten krijgen na afloop waard is, en hoe inzetbaar de kandidaten zijn, daar wordt over getwist. Op de websites van de opleiders staan uiteraard enthousiaste quotes van toonaangevende werkgevers en ook de meeste oud-cursisten die AG Connect sprak zijn hoopvol. Tegelijkertijd horen wij van sommige oud-kandidaten, maar ook van bedrijven en vooral van IT’ers die wel gewoon een langdurige IT-opleiding hebben gevolgd, minder positieve verhalen over de inzetbaarheid van deze kandidaten en de kennis die in slechts een zeer beperkte tijd werd opgedaan.

Zo gelooft Daan van Renterghem, IT director van Sijthoff Media, de uitgeverij van AG Connect, maar ook Adformatie, Binnenlands Bestuur en Kidsweek, niet in de toegevoegde waarde van programmeerbootcamps. “Je kunt nooit in een paar maanden tijd iemand opleiden tot een volwaardig software-engineer, zoals wel overal beweerd wordt. Om een goede junior software-engineer te worden, heb je mijns inziens een volwaardige, vierjarige opleiding nodig op hbo- of wo-niveau.” Hij vreest dat mensen die zo’n verkort traject hebben gedaan doorgaans snel aan de kant worden geschoven als het economisch weer wat minder gaat. “En misschien zelfs wel zodra hun eerste klus erop zit. Het afbreukrisico is enorm.”

Leren programmeren is volgens Van Renterghem iets heel anders dan software-engineer zijn. “Als je een huis kunt tekenen, ben je toch ook nog geen architect? Er komt zo veel meer bij kijken. Die basis kun je nooit in zo’n ultrakort programma proppen. Als je klaar bent met zo’n bootcamp heb je nog geen kennis van softwarearchitectuur, en moet nog maar blijken of je beschikt over voldoende soft skills, zelfs of je het vak leuk vindt, et cetera. Ze weten niets van ‘the bigger picture’.”

Twijfelachtige praktijken

Volgens hem zijn er veel twijfelachtige praktijken gaande in IT-opleidingenland. “Iedereen probeert een slaatje te slaan uit de krappe arbeidsmarkt. Men belooft gouden bergen aan mensen die ze na een crash course programmeren – en dus zonder een goede basis over wat er allemaal bij softwareontwikkeling komt kijken – bij bedrijven hopen te plaatsen. Er zullen vast positieve uitzonderingen zijn met goede bedoelingen en misschien zelfs goede resultaten, maar over het algemeen heb ik er geen goed gevoel bij.”

Dennis van de Leest, regional specialist systems engineer Cloud & Automation bij beveiligingsbedrijf F5 Networks, is het met hem eens. “Er wordt ingesprongen op een behoefte uit de markt, ingegeven door een groot tekort aan programmeurs. Echter is het zo dat, net als met alle andere crash courses, er een basisvaardigheid aangeleerd wordt. Je zult na het behalen van een autorijbewijs ook je praktijkervaring moeten opdoen en situaties en gevaren moeten leren inschatten, en anticiperen op dat wat een ander doet. Een typisch voorbeeld van oefening baart kunst.” Volgens hem dienen er in het geval van nieuwe programmeurs wel de nodige spelregels in acht te worden genomen, aangezien de programmeurs vaak direct aan de slag gaan en hun code publiek geplaatst wordt of onderdeel wordt van een applicatie. “Is er bijvoorbeeld nagedacht over het securityaspect van de code? Is er tijdens de ontwikkeling bijvoorbeeld inputvalidatie toegepast, zodat een applicatie niet alles binnenhaalt, ook zaken die mogelijk voor de nodige schade kunnen zorgen? Tegenwoordig wordt ook vaak gekeken of programmeurs 'ethical coding' of 'programming ethics' toepassen, om de code al beter uit de 'fabriek' te laten rollen. Zo komt er als beginnend programmeur veel op je af, zeker als dingen als onlinereputatie deels in jouw handen liggen.”

Het gaat om programmeerervaring

Johan den Haan, CTO van Mendix, vindt een IT-opleiding in 10-12 weken samenvatten en verwachten dat mensen dan direct inzetbaar zijn, "niet reëel". “Zo'n korte opleidingsperiode is alleen een optie voor talentvolle jongeren die al veel programmeerervaring hebben opgedaan als hobby of tijdens een bijbaan. Het lijkt me daarom ook beter om wat fundamenteler te kijken naar softwareontwikkeling. Er is een groot tekort aan capaciteit om software op te leveren, terwijl de vraag alleen maar groeit. Zelfs al verdubbelen we het aantal informaticastudenten, dan is er nog altijd een tekort tegen de tijd dat ze afgestudeerd zijn.”

Het is volgens hem dan ook logischer om softwareontwikkeling als discipline eenvoudiger te maken, zodat een bredere groep mensen met een hogere productiviteit software kan opleveren. Uiteraard wijst hij hierbij ook op de mogelijkheden van low code, de specialiteit van zijn werkgever: “Hiermee kunnen softwareteams bestaan uit een combinatie van goed opgeleide programmeurs en mensen met een businessachtergrond die actief hun domeinkennis bijdragen aan de modellen die gebouwd worden. Ik zie in de praktijk dat dit een versnelling oplevert tot 10x in vergelijking tot ontwikkeling met bijvoorbeeld Java of .NET.”

Mark Sedney waagt het te betwijfelen dat het niet reëel is om te verwachten dat mensen na een korte opleidingstijd inzetbaar zijn. Maar hij is dan ook directeur van Code For All in Nederland, dat in september in Nederland is gestart met bootcamps van 14 weken (5-6 dagen per week, 8-12 uur per dag). Het opleidingsinstituut heeft in de afgelopen 4,5 jaar in Portugal al meer dan 500 mensen opgeleid tot Jr. Full Stack Developer. “Daarin krijgen de mensen meer dan 650 uur programmeerervaring mee en wordt er ook sterk gecoacht op soft skills.”

Kwaliteit wisselend

Sedney geeft wel toe dat de kwaliteit van programmeerbootcamps erg wisselend is. “Maar er zijn enkele bootcampconcepten die zich bewezen hebben en al enige tijd mensen op een goed niveau richting een baan hebben geholpen. Dat heeft te maken met het selectieproces en de gehanteerde lesmethode. Bij ons heeft 96% van de deelnemers al tijdens de bootcamp een baan, of binnen enkele weken daarna. De rest iets later. Bedrijven als Deloitte, EY, Fruition Partners, Bool en nog vele andere trekken graag mensen van Code For All aan, omdat ze zien dat deze mensen gemotiveerd, creatief en doorzetters zijn. En ze hebben een steile leercurve.” De helft van de voormalig studenten – die worden opgeleid in Java – werkt inmiddels ook in andere stacks, zoals .NET, C #, REACT Native, Python, Ruby, Objective C, PHP en OutSystems. Bovendien heeft 20% tot 30% binnen een jaar een leidinggevende rol binnen een team, benadrukt Sedney.

Brian O’Grady, programmadirecteur bij concurrent Code Institute, gaf in een eerder gesprek met AG Connect al aan dat diverse, gerenommeerde bedrijven zijn oud-cursisten graag willen hebben. Het bewijs dat het wel degelijk kan om iemand klaar te stomen in 12 weken, ziet hij in het feit dat een bedrijf als Accenture mensen aanneemt die afkomstig zijn van het Code Institute. “Accenture nam altijd alleen maar afgestudeerden met uitstekende cijfers van topuniversiteiten aan. Inmiddels nemen ze ook mensen van onze stal aan die alleen de bootcamp hebben gedaan. Dat een bedrijf met zulke hoge eisen zo tevreden is over de kwaliteit die wij leveren, zegt genoeg.”

Volgens O’Grady kunnen werkgevers in GitHub goed nagaan wat het niveau is van de (oud-)studenten. “Uiteindelijk draait het niet om hoe lang een opleiding heeft geduurd of aan welk instituut dat is gebeurd. Als puntje bij paaltje komt, draait het toch vooral om: kan deze man of vrouw de klus klaren?”

Bootcamp succes

Oud-cursist Arjan van der Meij liet zich via Code Institute tot softwareontwikkelaar omscholen, nadat hij in de zomer van vorig jaar boventallig werd verklaard bij ING op de afdeling User Access Management, waarvan de werkzaamheden inmiddels in het buitenland zijn belegd. Hij nodigt IT’ers die niet in het concept geloven uit om zelf eens zo’n snelcursus te volgen. “Je zult zien dat het gedegen in elkaar zit en dat er veel van je wordt gevraagd. Het is een mooie start van een carrière als junior softwareontwikkelaar. Ik weet ook wel dat je daarna nog verder zult moeten leren. Dit is pas het begin. Maar je zult je altijd moeten blijven ontwikkelen in de IT. Dat geldt niet alleen voor bootcampers.” In maart van dit jaar rondde hij het traject succesvol af en in juni is hij bij Fortezza ICT gestart. Niet als softwareontwikkelaar maar als securityconsultant.

Managementconsultant Atilla Vigh stelt dat een succesvolle loopbaan in de softwareontwikkeling niet voor iedereen is weggelegd. “Ik maak onderscheid tussen ervaring en tijdsduur van de carrière, en tussen vakvolwassenheid en papiertjes. A fool with a tool is still a fool. Veel mensen zeggen dat ze 30 jaar ervaring hebben, maar ze bedoelen eigenlijk dat ze 30 jaar lang ‘een rol of beroep’ hebben gehad. Dat laatste zegt niets dat je ook iets hebt geleerd: zodra dat een feit is, begin je over ervaring te praten. Ik ken mensen met 10 jaar ervaring die meer in hun mars hebben dan mensen die 30 jaar hetzelfde beroep hebben uitgeoefend.”
Mensen met zes titels voor en achter hun naam zeggen hem dan ook niet zo veel. “Want als je uiteindelijk met die vergaarde diploma's en certificaten niets bereikt, is het maar de vraag wat je eraan hebt. Het toepassen van kennis en kunde vereist namelijk vaardigheden en een houding en gedragscomponenten die je echt niet zomaar komen aanwaaien. Dat moet uiteindelijk in je zitten en anders komt het er ook nooit uit.”

Meer over snelcursussen

Kijk op de site van AG Connect bij het artikel Ontwikkelbootcamps enorm in trek waar momenteel in ons land snelcursussen programmeren worden aangeboden en hoe die trajecten eruitzien.

Lees meer over Loopbaan OP AG Intelligence
2
Reacties
eva van geenen 08 juni 2020 11:11

Ik ben via een opleiding van 9 maanden als zij-instromer aan het werk gegaan als back-end developer.Op die manier bood het mij een mooie mogelijkheid om in te stappen in dit fantastische beroep en tegelijkertijd bieden de korte opleiding aan bedrijven een oplossing voor de enorme tekorten in de ICT. Toegegeven dat je in 9 maanden veel minder kan leren dan in vier jaar, maar ik had die vier jaar niet en het echte leren begint pas bij de eerste baan. Als werkgevers de mogelijkheid en wil hebben om daar in te investeren, dan lijkt mij dat een win-win.

Julien jve Verrydt 07 december 2019 09:59

internationaal kunnen kinderen gratis leren programmeren bij Coderdojo
als ze een probleem kunnen oplossen zijn ze klaar voor een volgend project
hun resultaten kunnen gepubliceerd worden app store Mit en nu ook apple store

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.