Stijging vooraanmeldingen zegt nog niets

4 september 2009

Vooral de hbo-opleiding Communication & Multimedia Design kan zich komend studiejaar verheugen in een grote belangstelling. Ook de studie Game Architecture & Design zit flink in de lift.

Dat blijkt uit gegevens van Studielink die de vooraanmeldingen van Nederlandse hogescholen en universiteiten bijhoudt. Half augustus hadden 6712 scholieren zich aangemeld voor een ICT-opleiding op een van de hogescholen en 933 scholieren voor een ICT-studie aan een van de universiteiten.

De hbo-opleiding Informatica & Informatiekunde is met 2176 vooraanmeldingen nog altijd de populairste ICT-studie, maar de relatief jonge hbo-studie Communication & Multimedia Design is met 1964 vooraanmeldingen een goede tweede. Het laat de hbo-opleidingen Bedrijfskundige Informatica (892 vooraanmeldingen) en Technische Informatica (657 vooraanmeldingen) ver achter zich. In het wetenschappelijk onderwijs is Technische Informatica met 234 vooraanmeldingen nog altijd de populairste ICT-studie, al loopt het animo wel iets terug ten opzichte van voorgaande jaren.

Studielink: Vooraanmeldingen IT opleidingen 2009

Het aantal vooraanmeldingen voor vrijwel alle (ICT-)opleidingen is dit jaar ruimschoots hoger dan vorig jaar. Dit zou het gevolg zijn van twee verschillende ontwikkelingen: studenten zouden zich eerder aanmelden dan voorgaande jaren en de toegenomen bekendheid van Studielink heeft ervoor gezorgd dat groepen studenten zich nu wel vooraanmelden, terwijl zij dat in het verleden niet gedaan zouden hebben. De vooraanmeldingscijfers van 2009/2010 kunnen niet worden vergeleken met die van dezelfde periode in 2008/2009, omdat vorig jaar rond deze tijd de aanmeldingen via Studielink ontbraken. Bovendien worden de cijfers vertekend doordat in het systeem van Studielink een student zich kan aanmelden voor maximaal vier verschillende studies.

Pas als de definitieve inschrijvingen bekend zijn – inschrijven kan tot oktober 2009 – kan de balans worden opgemaakt. De vooraanmeldingen geven wel een indicatie van het aantal studenten dat in het komende studiejaar aan een ICT-opleiding begint op hbo- of wo-niveau. Allerlei factoren kunnen er echter voor zorgen dat een vooraanmelding uiteindelijk niet wordt omgezet in een inschrijving. Dit komt bijvoorbeeld voor als een aankomend student het diploma van zijn vooropleiding niet behaalt of alsnog voor een andere opleiding kiest.

 

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!