Beheer

Security

Steun voor terughacken door politie

13 mei 2015
Ruim driekwart van de Nederlanders (77 procent) vindt het terecht dat de politie extra bevoegdheden krijgt voor het terughacken van verdachte computers.

Dat meldt Capgemini op basis van onderzoek, uitgevoerd door TNS NIPO. Die aanvullende bevoegdheden zijn vastgelegd in het wetsvoorstel computercriminaliteit III, dat nog wel door de Tweede en de Eerste Kamer moet.

Niet stiekem meekijken

Wel vindt ruim zes op de tien Nederlanders dat de overheid niet 'stiekem' mag meekijken op hun computers om cybercrime te voorkomen en te bestrijden.
Daarnaast vertrouwt 43 procent van de bevolking erop dat de overheid veilig met persoonlijke gegevens omgaat, terwijl 56 procent hier matig of zelfs helemaal niet van overtuigd is.

Belastingdienst en DigiD meest vertrouwd

Nederlanders vertrouwen hun persoonlijke data het meeste toe aan de Belastingdienst en DigiD (57 procent). Daarna komen ziekenhuizen (51 procent) en banken (50 procent). Het minst vertrouwen Nederlanders hun data toe aan Google (9 procent) en webwinkels (8 procent).

Nederlanders vinden het verder noodzakelijk dat er geïnvesteerd wordt in het kennisniveau van de overheid en politie op het gebied van cyberveiligheid. 89 procent van de respondenten vindt dit belangrijk.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.