Beheer

Security

Sterkere dreiging cyberspionage tegen Defensie

15 maart 2016
Defensie wordt steeds vaker het slachtoffer van digitale spionage. "Deze dreiging neemt in omvang toe, wordt steeds agressiever en geavanceerder en is vanuit het perspectief van de aanvaller ongeëvenaard succesvol'', schrijft minister Jeanine Hennis (Defensie) aan de Kamer.
Het ministerie slaat "dagelijks'' digitale aanvallen van andere landen af, laat Hennis weten in haar rapportage over de Defensie Cyber Strategie. Niet alleen bij Defensie maar ook bij toeleveranciers, de militaire industrie en netwerken van bondgenootschappen zoals de NAVO neemt de dreiging toe.

Hennis hecht er "groot belang'' aan om de militaire capaciteit op cybergebied te versterken. Zij verwacht dat eind dit jaar het Defensie Cyber Commando (DCC) volledig operationeel zal zijn. Naast digitale verdediging en inlichtingen verzamelen kan Defensie met het DCC ook zelf cyberaanvallen uitvoeren.

Capaciteit op cybergebied wordt zoveel mogelijk gebundeld. Daarom wil het ministerie het DCC ook gaan onderbrengen in de Frederikkazerne in Den Haag. Daar worden ook de algemene en militaire inlichtingendiensten (AIVD en MIVD) vanaf 2022 ondergebracht.

De minister wil verder sneller nieuwe digitale technologie gaan aanschaffen. Dat is nodig omdat de ontwikkelingen in de cyberwereld zo snel gaan. Het reguliere proces voor de aankoop van nieuw materieel bij Defensie vormt een volgens haar een grote belemmering voor snelle en effectieve innovatie in het cyberdomein.
Lees meer over
1
Reacties
Reinderhoff 11 december 2020 18:18

Goedenavond,
Mijn vader G.L.Reinderhoff geb. 12.06.1904 heeft in 1942 na een speculataire ontsnapping uit voorm.ned.indie met o.a. de Gen.Spoor in Australië de NEFIS opgericht de huidige MIVD.
Met vriendelijke groeten Gérard Reinderhoff
G.L.Reinderhoff
Geb.28.01.1944 te Melbourne
Oud. Res.Eltn. der Cavalerie
Regiment Huzaren van Sytzama

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.