Loopbaan

Carriere

Sterke groei ICT-banen in 2013

13 januari 2014
Het aantal ICT-vacatures is in 2013 met ruim 18 procent gegroeid. Vooral naar softwareontwikkelaars en IT-managers is veel vraag.

Dat blijkt uit de analyse Trend en ontwikkelingen op de ICT-arbeidsmarkt 2013 van Yacht. De ICT-arbeidsmarkt is de snelst groeiende arbeidsmarkt na die voor technische functies. In 2012 was nog slechts sprake van een toename van het aantal vacatures met 5 procent.In totaal werden in 2013 ruim 123.000 unieke ICT-vacatures geplaatst.

De top 5 van meest gevraagde functies van 2013 is:
1. Softwareontwikkelaar: 29%
2. IT-manager: 19%
3. Informatieanalist: 17%
4. Tester: 17%
5. Business consultant: 13%
Naar beveiligingsdeskundigen groeide de vraag weliswaar het sterkst, maar het absolute aantal vacatures hiervoor is nog laag. In 2012 werden er 698 gevraagd, terwijl in 2013 het aantal vacatures 1004 bedroeg.

Flexibele werktijden

Terwijl werkgevers steeds hogere eisen aan hun ICT’ers stellen doen de schaarse ICT-talenten dat ook in toenemende mate ook, maar dan omgekeerd, constateert Erik Kolthof, director Finance & ICT bij Yacht. Vergeleken met de gemiddelde hoogopgeleide Nederlander hechten zij vooral sterk aan de hoogte van het salaris, een vast contract en goede secundaire voorwaarden. Daarbij zijn vooral flexibele werktijden en thuiswerken belangrijk voor hen. Veel kennis opdoen en veel leren, scoren beduidend hoger dan bij andere hoogopgeleiden.

ICT’ers zetten bij het zoeken naar een nieuwe baan veel minder hun persoonlijke netwerk in dan de gemiddelde hoogopgeleide. Zij gebruiken vooral algemene vacaturesites en jobsites waar ze hun cv plaatsen. Uit eerder onderzoek van Yacht bleek al dat maar 8 procent van de ICT-professionals actief op zoek is naar een nieuwe functies.

Heel wat minder opwekkende waren de cijfers die het UWV Werkbedrijf vorige week bekendmaakte. Dit meldde juist dat de werkloosheid onder ICT'ers is gestegen tot ruim 15.000. Daarbij gaat het om zowel HBO- als MBO-opgeleiden met functies als beheerder, programmeur, analist en leidinggevende.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.