Beheer

Security
internetbankieren

Sterke afname fraude met internetbankieren en skimming

24 september 2014
Fraude in het betalingsverkeer is in de eerste helft van dit jaar flink afgenomen. Vooral fraude met internetbankieren en skimming van betaalpassen is sterk gedaald.

Dat melden de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) en Betaalvereniging Nederland (BN). De schade over het eerste halfjaar van 2014 bedroeg rond de 9,5 miljoen euro. Dat is 34 procent minder dan in de tweede helft van vorig jaar. Over heel 2013 bedroeg de fraude nog 33,3 miljoen euro. In 2012 ging het zelfs om 81,8 miljoen euro.

Fraude met internetbankieren en skimming zijn de belangrijkste vormen van fraude in het betalingsverkeer. Daarin is echter een flinke afname opgetreden. De schade door fraude met internetbankieren daalde met 54 procent. Volgens de NVB en BN komt dat doordat banken pogingen tot fraude steeds beter vooraf kunnen detecteren en voorkomen. Daarnaast blijkt het bijzonder effectief om buitenlandse overboekingen preventief te blokkeren binnen internetbankieren.

De hardnekkigste en schadelijkste vorm van fraude met internetbankieren blijft phishing, wat een schadepost opleverde van 1,7 miljoen euro. Dat is 47 procent minder dan in het voorgaande halfjaar.

De schade door skimming bedraagt inmiddels nog maar 640.000 euro in de eerste helft van 2014. Vergeleken met 2011 is dat bijna niets meer. Toen leverde dit nog een schadepost op – over het hele jaar – van 38,9 miljoen euro. Skimming is vooral afgenomen door de invoering van de EMV-chip, die de magneetstrip vervangt. Dat beperkt de mogelijkheden voor skimmers.  
 

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.