Loopbaan

Governance
Tweede Kamer, vergadering

Stem: wie is de IT-politicus van het Jaar 2022?

Welke Nederlandse politicus heeft IT in 2022 het beste onder de aandacht gebracht?

© Tweede Kamer
15 maart 2023

Welke Nederlandse politicus heeft IT in 2022 het beste onder de aandacht gebracht?

De impact van IT op onze samenleving groeit elke dag. Om die ontwikkeling in goede banen te leiden, hebben we dringend behoefte aan politici met goede kennis en begrip van digitale technologie. Wie deed dat in 2022 het beste? Je kunt nu stemmen op de IT-politicus van het Jaar! 

Stemmen

Om de titel en de bijbehorende award te kunnen uitreiken heeft AG Connect meer dan tachtig Nederlandse experts uit de wetenschap en het bedrijfsleven gevraagd een gemotiveerde nominatie in te dienen. Onze lezers kunnen de komende twee weken (tot en met zondag 2 april 2023) hun stem uitbrengen op de kandidaten die minimaal twee nominaties hebben ontvangen. De IT-politicus van 2022 wordt in de eerste week van april 2023 bekend gemaakt.

Stem hier op de IT-politicus van 2022

De stemming is inmiddels gesloten en de uitslag is bekend gemaakt!

Politieke aandacht voor de impact van tech op onze maatschappij, vanuit gedegen kennis van de materie, is essentieel voor verantwoord toekomstbestendig beleid. AG Connect reikt daarom sinds 2016 de prijs uit voor IT-politicus van het Jaar. Politici die de prijs eerder hebben ontvangen zijn Lisa van Ginneken (2021), Kees Verhoeven, Jan Middendorp en Martin Wörsdörfer

Nominatieronde 

Het eerste deel van ons selectieproces bestaat elk jaar uit een nominatieronde, waarin we een mix van tachtig IT-kenners uit de tech-sector, belangengroepen, onderwijs en wetenschap vragen een politicus te nomineren die zich op dit vlak heeft onderscheiden.  

Onze experts constateren dat de kennis van IT over de gehele linie toeneemt, al is er nog meer dan voldoende ruimte voor groei. Dat is goed nieuws, maar er dreigt ook een gevaar: gebrekkige kennis kan soms gevaarlijker zijn dan geen kennis. Er wordt dan ook veel waarde gehecht aan politici die de moeite nemen om in contact te treden met zowel experts uit de markt als met de mensen die door IT-beleid worden beïnvloed. 

De verkiezing 

De verkiezing van de IT-politicus van het Jaar geeft lezers van AG Connect de kans om politici die IT-beleid serieus nemen een hart onder de riem te steken. Politici die de moeite nemen om zich in de materie te verdiepen en bereid zijn de politiek op een positief-kritische manier te blijven volgen, verdienen het om daarvoor steun te krijgen vanuit de IT. 

Op het moment dat je dit leest, kun je je stem uitbrengen via de link in het kader. 

Dit zijn de genomineerden 

Hind Dekker-Abdulaziz zit sinds een jaar in de Tweede Kamer voor D66. Hind buigt zich onder meer over ICT & Privacy, Digitale overheid, Inlichtingen- en veiligheidsdiensten, Binnenlandse Zaken (exclusief democratische vernieuwing en constitutionele zaken) en Identiteitsbewijzen & Basisregistratie personen. Hind is ondervoorzitter van de commissie Digitale Zaken en onder meer genomineerd vanwege haar zorgen over de manier waarop algoritmes onze kinderen kunnen beïnvloeden. 

Bart Groothuis is sinds februari 2020 lid van het Europees Parlement voor de VVD. Hij is lid van de Partij van de Alliantie van Liberalen en Democraten voor Europa. Bart wordt met name voorgedragen vanwege zijn bijdrage aan de NIS2-richtlijn in het Europees Parlement. “Met de NIS2-richtlijn wordt Europa aanzienlijk veiliger en ook uniformer in de aanpak van cybersecurity. Veel wetgeving in Nederland, met name op het gebied van data en ICT, komt uit Europa”, aldus de experts. Dat maakt hem volgens onze experts een uitstekende kandidaat. 

Alexandra van Huffelen (D66) is sinds ruim een jaar onze staatssecretaris van Koninkrijksrelaties en Digitalisering. Onze experts noemen haar zichtbaar en belangstellend. Ze 'zoekt de verbinding met belanghebbenden', 'luistert goed naar bezwaren' en laat van zich horen op belangrijke dossiers zoals privacy, het algoritme register, Europese wetgeving, digitale vaardigheid, digitale kluizen, bestrijden van desinformatie en een keurmerk voor algoritmes. 

Renske Leijten is al zestien jaar actief in de Tweede Kamer voor de SP. Ze wordt geroemd om haar bijdragen aan de vaste kamercommissie voor Digitale Zaken, die ze enige tijd heeft voorgezeten, en haar rol in de onthulling van de Toeslagenaffaire. Bovendien zijn onze experts onder de indruk van haar dossierkennis en de manier waarop zij de staatssecretaris van Koninkrijksrelaties en Digitalisering kritisch volgt bij de invoering van een digitale identiteit op basis van Europese wetgeving. 

Hawre Rahimi is een nog relatief onbekend Tweede Kamerlid voor de VVD. Zijn nominatie heeft hij te danken aan zijn achtergrond in IT en het feit dat hij “hands-on bezig is op de dossiers digitalisering en informatiehuishouding” en de weg naar de juiste experts weet te vinden als hij kennis mist. “Door steevast het land in te trekken en de mensen op te zoeken die geraakt worden door de keuzes in de kamer heeft hij goed beeld van wat er leeft.” Net als Renske Leijten, Queeny Rajkowski en Hind Dekker-Abdulazizis hij lid van de commissie Digitale Zaken. 

Queeny Rajkowski zit sinds de verkiezingen van 2021 in de Tweede Kamer voor de VVD. Ze wordt genoemd als wellicht het meest zichtbaar actieve lid van de commissie Digitale Zaken, waarbij “goed is te zien dat ze zich grondig verdiept in de inhoud en economische dynamiek”. “Als een van de weinige politici laat ze zich niet alléén leiden door (op zichzelf terechte) verontwaardiging en emotie over de toeslagenaffaire en andere missers met AI, als er beleid/regelgeving moet worden gemaakt voor digitale technologie.” 

Kim van Sparrentak in sinds 2019 lid van het Europees Parlement voor GroenLinks. Ze buigt zich daar onder meer over de interne markt en consumentenbescherming. Meer specifiek richt ze zich op de Digital Services Act en AI Act, waarvan ze volgens onze experts inhoudelijk uitstekend op de hoogte is. Kim spreekt zich actief uit over het spanningsveld tussen algoritmes en mensenrechten, en is sinds kort ook covoorzitter van de LHBTIQ-intergroep in het Europees Parlement. 

De volgende kandidaten zijn wel genoemd, maar haalden onvoldoende stemmen tijdens de nominatieronde om in de verkiezing te worden meegenomen: 

Saskia Kluit (Eerste Kamer, GroenLinks) en Peter Nicolaï (Eerste Kamer, Partij voor de Dieren) “wegens hun kritische houding ten opzichte van het digitaliseringsbeleid van de overheid”; Barbara Kathmann (Tweede kamer, PvdA) “vanwege haar bijdragen aan de Commissie Digitale Zaken”; Dilan Yesilgöz-Zegerius (Minister van Justitie en Veiligheid, VVD), die “in diverse debatten rond gegevensdeling en cyberveiligheid heeft laten zien (en horen) dat ze zich daadwerkelijk heeft ingelezen en het onderwerp snapt”; en Evert Jan Slootweg (Tweede kamer, CDA) voor "zijn bijdrage aan het debat over het algoritme register”. 

13
Reacties
Volkert Deen 28 maart 2023 15:38

@GUUS BRUGMAN - Ook je stem per mail bevestigen geeft geen garanties, maar werpt hooguit een drempel op. AG Connect heeft gekozen voor een open stemming (na een gesloten nominatieronde), met aan de achterkant diverse mogelijkheden om als redactie de stemmen te controleren en de meeste pogingen tot 'valsspelen' snel te detecteren en te verwijderen.

Guus Brugman 27 maart 2023 19:20

Hoe is het nu mogelijk dat ik zonder inloggen mijn stem kan uitbrengen? Zo kan ik blijven stemmen. Tegenwoordig moet je voor een eerlijke stemming, je stem per mail bevestigen.

Micheline Gyomorei 25 maart 2023 10:28

Renske leijten

Mies 21 maart 2023 15:07

Kim van Sparrentak heeft mijn stem! Weet waar ze het over heeft. En ze heeft een sterke visie op digitalisering, waar mensen boven grenzeloze winst, macht en datahonger staan

Job 21 maart 2023 14:50

Kim van Sparrentak verdient het, inhoudelijk erg sterk.

Ruud Bakker 20 maart 2023 17:06

Presteert m.i. uitzonderlijk op it-gebied

Atilla Ates 20 maart 2023 15:51

ik vind het goed

ANNECHIEN 20 maart 2023 15:40

Ik bewonderde feitenkennis van Renske Leijten. Dit kan ze slechts bereikt hebben door haar enorme kennis van IT

Els Jimkes-Verkade 20 maart 2023 14:36

Kim van Sparrentak

JW 15 maart 2023 17:12

En vergeet niet: Renske Leijten van de SP
Heb je dus tòch keus 🙂

Wim De Raadt 15 maart 2023 13:22

Oke Groen links vergeten ook niet echt intressant

Wim De Raadt 15 maart 2023 13:19

Beetje onzin verhaal, als de keuze alleen VVD /D66 /CDA betreft, vind ik het zonde om mijn stem uit te brengen.

Frank van Zanten 15 maart 2023 12:53

Onvoorstelbaar dat Alexandra van Huffelen is genomineerd. Ze maakt er een puinhoop van op haar departement, luistert niet naar haar adviseurs, doet allerelei beloften zonder te weten wat ze zegt, duikt weg als ambtenaren worden aangevallen (een doodzonde voor een bewindspersoon), en denkt alles te weten maar snapt werkelijk niets van de materie. Ze is niet eens in staat om kant en klare antwoorden voor te lezen in een bijeenkomst met de Commissie Digitale Zaken. De laatste keer was dramatisch om te zien. De 'wethouder Hekking' van het Kabinet.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.