Beheer

Infrastructuur
Windows 10 wall

Stel Windows 10 Creators Update uit

Nu is het moment te voorkomen dat je pc testobject wordt.

© CC0 Public Domain
7 april 2017

Nu is het moment te voorkomen dat je pc testobject wordt.

Microsoft start dinsdag 11 april met de verspreiding van de Creators Update, de derde functionele update na de introductie van Windows 10. Als je geen proefkonijn wil zijn, is dit het moment maatregelen te treffen.

Met de recente historie in het achterhoofd, is het niet moeilijk te bedenken dat de Creators Update ook voor problemen gaat zorgen bij degenen die het eerst geraakt worden door de update-tsunami. Hoewel de publieke bètatests in het Insider Programma bedoeld zijn om de kinderziekten van een nieuwe release er voor de officiële introductie uit te halen, blijkt dit allerminst een garantie voor een probleemloze update.

Bedrijven met een Enterprise-licentie, maar ook gebruikers met een duurdere Pro-licentie hebben de mogelijkheid anderen de kastanjes uit het vuur te laten halen via de Updates uitstellen-optie. Wie echter een 'Home'-edition heeft, is onderdeel van het leger proefkonijnen.

Vooral degenen met de nieuwste pc's verkeren in de gevarenzone. Om problemen te faseren heeft Microsoft namelijk in de verspreiding van Creators Update een mechanisme ingebouwd dat eerst de nieuwste pc's voorziet van de nieuwe versie. De kans dat oudere machines drivers bevatten niet uitvoerig getest zijn met de nieuwe Windows-versie en daardoor problemen opleveren, is immers groter dan bij nieuwe pc's. Tussen nu en de zomer komen toch ook echt de oudere pc's aan de beurt en ook daar zit steeds een voorhoede bij wanneer de verspreiding onder een nieuwe categorie oudere machines van start gaat.

Hoe te voorkomen?

Toch zijn er ook voor de Home-edition mogelijkheden om niet tot de voorhoede te behoren. De makkelijkste is om de pc tot de zomer niet meer te koppelen aan een bedraad netwerk. Bovendien moet je dan in de Update-instellingen aangeven gebruik te maken van een betaalde wifi-service die wordt afgerekend op basis van datavolume (metered access). Je komt daar via het pad Instellingen -> Netwerk en Internet -> wifi -> geavanceerde opties -> Die instelling zorgt er voor dat er niet zonder waarschuwing grote updatebestanden worden gedownload. De gebruiker kan dan het moment van updaten enige tijd uitstellen.

Een ingewikkelder methode die ook werkt met een bedraad netwerk is in de registry te duiken en daar te zoeken naar de DeferFeatureUpdatesPeriodInDays en DeferQualityUpdatesPeriodInDays. Een volledige uitleg is te vinden op de TweakHound Blog

Een derde mogelijkheid is zo veel mogelijk mensen te stimuleren de Creators Update te installeren voor het moment dat deze zich automatisch aandient.

Verbeteringen rechtvaardigen geen haastige spoed

Ervaringen van Insiders geven niet de indruk dat de Creators Update vernieuwingen brengt waar je niet zonder kan, zeker niet als je jezelf niet tot de groep creativelingen op de computer rekent. Creators Update geeft meer mogelijkheden tot het maken van 3D-beelden. Na de update biedt de eigen pc ondersteuning voor de HoloLens, maar die moet je dan wel hebben. Dat geldt ook voor de mogelijkheid te chatten via de Xbox, maar als je die niet hebt, levert die functie van Creators Update niets extra's.

Er zijn een aanzienlijke hoeveelheid verbeteringen aan de Edge-browser. Microsoft hoopt dat meer mensen die browser gaan gebruiken. Als je tevereden bent met een andere browser zul je de Edge-aanpassingen niet gelijk missen.

Lees meer over Beheer OP AG Intelligence
10
Reacties
Ruud Schmeitz 14 april 2017 14:31
R.J. Tuijnman 11 april 2017 13:30

(vervolg)
En dan komen ze morgenochtend terug en blijkt Microsoft weer doodleuk MineCraft, Patience en 3D-builder te hebben geïnstalleerd, Candy Crush is weer overal terug, de printers doen het niet meer, maar we kunnen onze documenten nu wel in 3D uitprinten, en dat lamme Edge heeft weer bezit genomen van alle denkbare bestandsformaten (PDF) waar het helemaal niet mee overweg kan...
Nee, dat is geen feest en ik heb dan ook getracht deze ellende in ieder geval maar even een maandje uit te stellen. Nu maar hopen dat Microsoft zich aan zijn eigen instellingen houdt...

R.J. Tuijnman 11 april 2017 13:24

Tja, voor mij is het grootste probleem dat we hier helemaal niet op 3D-ontwikkeling zitten te wachten. Ik ben systeembeheerder bij een middelgroot accountantskantoor, dan wordt er niet veel 'creatiefs' gedaan, nog niet eens in de boekhouding!
En dan willen ze hier vanmiddag om 17.00 uur naar huis en krijgen dan een update van een uur of zo voor hun kiezen voor ze de PC af mogen sluiten...

Anoniem 09 april 2017 08:38

Doorgaan op Bary. Gevaar gevaar roepen om aandacht te trekken wekt niet. Wolf.....
Om op een nieuwe versie van software over te gaan zul je het ZELF moeten testen.
Beweren dat anderen zo iets wel oplossen is de kop in het zand steken. Alleen Windows? Nee OSS Linux heeft de zelfde uitdaging. Het is voor elk bedrijfsmiddel een terugkerend iets.
Waar is het release management verhaal met een ITIL test /accept fase? Eens Herbert.

Richardus 08 april 2017 10:01

Ach ja, je kunt ook terug na installatie.
Ik heb nu 4 PCs gehad zonder problemen.
Op het werk was er wel een WiFi issue...

rongak 07 april 2017 16:02

@Thijs @Harry, Dit is de reden dat ik voor serieus werk een OS (Linux) gebruik ipv een zich constant muterende malware (windows) van een malware/spyware etc ontwikkellende onderafdeling van de NSA. Voorspelletjes ed gebruik ik wel een virtuele of afgedankte machine.

Thijs Doorenbosch 07 april 2017 13:55

@Barry @Herbert: Het is maar een waarschuwing. Inderdaad, in veel gevallen zal het goed gaan. Toch is er een risico dat je een roll back moet doen of enige tijd je printer niet kan gebruiken. Het verleden heeft laten zien dat dit geen denkbeeldig scenario is. In dat geval heb je een hoop gedoe. Wil je dat risico nemen, is dat geheel aan jou. Graag zelfs want mocht dat problemen geven, levert dat feedback naar Microsoft en daar worden uiteindelijk alle gebruikers beter van. Maar voor wie afhankelijk is van de vlekkeloze werking van zijn pc, is het advies om toch even de update op te houden, als dat mogelijk is.

Herbert 07 april 2017 13:41

@Barry, ik ben het helemaal met je eens. Ik loop al een paar decennia mee in de ICT en bij iedere update wordt er gedreigd met hel en verdoemenis in de vakpers. Met zo'n instelling zouden we nog fijn met MS DOS 3.3 werken.

Met de upgrade naar Windows10 hebben we inderdaad wat problemen gehad met legacy spullen. Die hadden we ook wel verwacht. Maar bij de huis, tuin en keuken PC's ging het naadloos. Een goede beheerder weet wat hij doet. Hij brengt de risico's in kaart en zorgt ervoor hoe hij weer terug kan naar de oude situatie. Dat laatste zit al in Windows.
Bij W9x was een update soms echt gokken. Uit alle hoeken en gaten moest je je drivers maar zien te vinden voor een printer of beeldscherm. Wat een hel. En dan heb ik over gewone standaard printers e.d.

Harry 07 april 2017 13:11

@Barry, het gaat hier om een OS upgrade en dat is niet als elk ander softwarepakket. Een OS is het fundament waar alles op draait. Als dit instabiel is dan kan dat invloed hebben op de werking van je apparaat. Een software pakketje uninstall je, een buggy OS heeft meer voeten in aarde. Dat betekend uitzoeken wat het probleem is en een oplossing vinden(indien mogelijk), een recovery of een restore. Een hobbyist kan dat leuk vinden, maar de meeste mensen(en bedrijven) zitten er niet op te wachten.

Barry 07 april 2017 12:25

Wat een onzin! Je roept gevaar, gevaar, gevaar, maar geen reden tot gevaar.... het is gewoon een update zoals elk ander softwarepakket dat ook doet en ja daar hoort ook een update mechanisme bij.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.