Overslaan en naar de inhoud gaan

Stel Windows 10 Creators Update uit

Microsoft start dinsdag 11 april met de verspreiding van de Creators Update, de derde functionele update na de introductie van Windows 10. Als je geen proefkonijn wil zijn, is dit het moment maatregelen te treffen.
Windows 10-blokkade
© CC0 Public Domain
CC0 Public Domain

Met de recente historie in het achterhoofd, is het niet moeilijk te bedenken dat de Creators Update ook voor problemen gaat zorgen bij degenen die het eerst geraakt worden door de update-tsunami. Hoewel de publieke bètatests in het Insider Programma bedoeld zijn om de kinderziekten van een nieuwe release er voor de officiële introductie uit te halen, blijkt dit allerminst een garantie voor een probleemloze update.

Bedrijven met een Enterprise-licentie, maar ook gebruikers met een duurdere Pro-licentie hebben de mogelijkheid anderen de kastanjes uit het vuur te laten halen via de Updates uitstellen-optie. Wie echter een 'Home'-edition heeft, is onderdeel van het leger proefkonijnen.

Vooral degenen met de nieuwste pc's verkeren in de gevarenzone. Om problemen te faseren heeft Microsoft namelijk in de verspreiding van Creators Update een mechanisme ingebouwd dat eerst de nieuwste pc's voorziet van de nieuwe versie. De kans dat oudere machines drivers bevatten niet uitvoerig getest zijn met de nieuwe Windows-versie en daardoor problemen opleveren, is immers groter dan bij nieuwe pc's. Tussen nu en de zomer komen toch ook echt de oudere pc's aan de beurt en ook daar zit steeds een voorhoede bij wanneer de verspreiding onder een nieuwe categorie oudere machines van start gaat.

Hoe te voorkomen?

Toch zijn er ook voor de Home-edition mogelijkheden om niet tot de voorhoede te behoren. De makkelijkste is om de pc tot de zomer niet meer te koppelen aan een bedraad netwerk. Bovendien moet je dan in de Update-instellingen aangeven gebruik te maken van een betaalde wifi-service die wordt afgerekend op basis van datavolume (metered access). Je komt daar via het pad Instellingen -> Netwerk en Internet -> wifi -> geavanceerde opties -> Die instelling zorgt er voor dat er niet zonder waarschuwing grote updatebestanden worden gedownload. De gebruiker kan dan het moment van updaten enige tijd uitstellen.

Een ingewikkelder methode die ook werkt met een bedraad netwerk is in de registry te duiken en daar te zoeken naar de DeferFeatureUpdatesPeriodInDays en DeferQualityUpdatesPeriodInDays. Een volledige uitleg is te vinden op de TweakHound Blog

Een derde mogelijkheid is zo veel mogelijk mensen te stimuleren de Creators Update te installeren voor het moment dat deze zich automatisch aandient.

Verbeteringen rechtvaardigen geen haastige spoed

Ervaringen van Insiders geven niet de indruk dat de Creators Update vernieuwingen brengt waar je niet zonder kan, zeker niet als je jezelf niet tot de groep creativelingen op de computer rekent. Creators Update geeft meer mogelijkheden tot het maken van 3D-beelden. Na de update biedt de eigen pc ondersteuning voor de HoloLens, maar die moet je dan wel hebben. Dat geldt ook voor de mogelijkheid te chatten via de Xbox, maar als je die niet hebt, levert die functie van Creators Update niets extra's.

Er zijn een aanzienlijke hoeveelheid verbeteringen aan de Edge-browser. Microsoft hoopt dat meer mensen die browser gaan gebruiken. Als je tevereden bent met een andere browser zul je de Edge-aanpassingen niet gelijk missen.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in