Starter blaast encryptie via PGP nieuw leven in

22 augustus 2002
Pretty Good Privacy (PGP) was sinds 1997 in handen van Network Associates (NAI). In maart kondigde het softwarebedrijf aan met de verkoop van PGP voor bureau-pc’s en draadloze toepassingen te zullen stoppen. Sindsdien was de toekomst van het product onzeker.
Met PGP is het mogelijk e-mail en andere elektronische bestanden zodanig te versleutelen dat ze niet of nauwelijks zijn te kraken door onbevoegden. PGP werd in 1991 ontwikkeld door Phil Zimmermann. Uit idealistische motieven verspreidde hij PGP de eerste jaren als ‘freeware’. Vijf jaar geleden verkocht hij zijn geesteskind aan NAI, dat het product sinds 2001 tegen betaling aanbood. Daarnaast bleef PGP her en der op internet gratis verkrijgbaar. Zimmermann verliet NAI begin 2001 uit onvrede over de manier waarop het bedrijf de marketing aanpakte.
Het in juni opgerichte bedrijfje PGP Corp. ontfermt zich nu over de encryptiesoftware van Zimmermann. De investeringsfirma’s Doll Capital Management en Venrock Associates hebben 14 miljoen dollar in het initiatief gestoken.
Volgens topman Phil Dunkenberger hebben veel grote ondernemingen gezegd PGP graag te gebruiken, mits de software makkelijker in het gebruik wordt. Daarop concentreren de inspanningen zich dan ook. Deze week annonceerde het bedrijf een serie nieuwe producten, waaronder PGP 8.0 voor Windows en een nieuwe versie voor de Apple Macintosh. De levering begint in november.
Ray Wagner, analist van Gartner Group, meent dat PGP Corp. voor ‘aanzienlijke uitdagingen’ staat. Toch ziet hij goed nieuws in de plannen voor ondernemingen en individuele gebruikers die PGP hebben omarmd om bureau-pc’s te beveiligen. “Het product zal nu worden onderhouden, opgewaardeerd en ondersteund door een doelgerichte organisatie. Ondernemingen die PGP nu gebruiken hoeven niet om te zien naar alternatieven”, aldus Wagner. Ook bedrijven in het MKB die hun laptops of e-mail op korte termijn willen beveiligen, kunnen nu PGP als mogelijke oplossing in overweging nemen, meent Gartner.
 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!