Loopbaan

Start-up biedt gratis omscholingstraject voor werklozen
Open source Academy richt zich op onbenut arbeidspotentieel.
Open source Academy richt zich op onbenut arbeidspotentieel.
De Open Source Academy van de Utrechtse startup DutchSec gaf deze zomer dertig werkzoekenden gratis een kickstart tot open source softwareontwikkelaar.
Het bedrijf werkt voor de training samen met UWV, dat de kandidaten selecteerde. In juli startte de eerste groep van hoofdzakelijk oudere werkzoekenden met een ICT-achtergrond in de WW, gevolgd door een groep mensen met kennis van en affiniteit met ICT, maar met een arbeidsbeperking (Wajong). Deze maand is de laatste groep - zonder of met geringe ICT-ervaring, maar met affiniteit en potentie om zich hierin te scholen - begonnen. In totaal waren er drie vrouwelijke cursisten.
Aanleiding is het enorme tekort aan gekwalificeerde ICT-specialisten in ons land. Ook DutchSec, dat nu ruim een jaar bestaat en innovatieve open source softwareoplossingen levert, heeft hiermee te maken. Remco Verhoef, medeoprichter van DutchSec, ziet veel ‘onbenut potentieel’ onder de bijna 7.000 werklozen met een WW-uitkering en Wajongers met een ICT-achtergrond. “Inmiddels hebben we zo’n 20 personeelsleden, waarvan er een aantal mensen uit een uitkeringssituatie komt. Ik vind dat je mensen in hun kracht moet zetten. Als je die mensen een kans geeft, ontwikkelen ze zich vaak razendsnel. Er is niets mooiers dan het zelfvertrouwen van die mensen zien groeien.”
Jaar thuis is funest
Verhoef kwam op het idee voor het omscholingstraject toen hij tijdens een bijeenkomst van UWV van werkgevers hoorde dat zij niets hebben aan IT’ers die langer dan een jaar thuiszitten. “Dat is keihard. Puur omdat die mensen een gat in hun cv hebben en omdat hun kennis niet up-to-date zou zijn. Ik dacht meteen: daar moet ik wat mee!”
Door werkzoekenden bepaalde (basis)vaardigheden aan te leren die iedere moderne programmeur moet bezitten om bij te kunnen dragen aan open source software, geeft het bedrijf die mensen een kickstart. “Onze ervaring leert dat de leercurve het snelst is als een cursist zo veel mogelijk zelf mag doen. DutchSec biedt cursisten daarbij gedurende de cursus de mogelijkheid om aangeleerde kennis en vaardigheden in een veilige omgeving in de praktijk te brengen.”
Verhoef zou het fantastisch vinden als ze uiteindelijk voor hem gaan werken, maar dat hoeft niet per se. “Ik wil de mensen klaarstomen voor een volgende stap op de arbeidsmarkt, waar dat ook is. Maar ik zeg heel eerlijk, dat als wij er zelf een aantal gekwalificeerde en gemotiveerde medewerkers aan over houden, dat een mooie bijvangst zou zijn.” Inmiddels is er al een cursist die er een stageplaats bij DutchSec aan over heeft gehouden.
Volgens Hubert Heutink van UWV is dit project een duidelijk voorbeeld dat sociaal ondernemen voor een bedrijf ook gewoon zakelijk succes kan opleveren. “Bij dit project maken we gebruik van het arbeidspotentieel dat nu nog niet benut wordt. Leuk is ook dat degene die de trainingen coördineert zelf een oud-Wajonger is.”
'Denk groot'
Cursisten die de Open Source Academy hebben afgerond zijn volgens Verhoef in staat om zich aan te sluiten bij een (internationale) gemeenschap, kunnen zelfstandig de verworven kennis uitbreiden en nieuwe programmeertalen beoordelen en leren en de ontwikkelde kennis- en kunde toepassen binnen de arbeidsmarkt. “Maar het belangrijkste is misschien nog wel dat hun zelfvertrouwen erdoor groeit, want dat is vaak enorm geslonken doordat ze lang aan de kant hebben staan. Wij stimuleren de cursisten ‘groot’ te denken: juist door buiten de gezette paden te treden ontstaan creatieve en vaak effectieve oplossingen voor IT-problemen, veelal juist vanuit de open source softwaregemeenschap.”
De eerste ervaringen zijn positief. Verhoef heeft begrepen dat de eerste groep cursisten gemiddeld zo’n 3 tot 5 uur per dag thuis zelf aan de slag is gegaan met open source software, om zich verder te ontwikkelen. “Mensen reactiveren en volwaardig maken is het belangrijkste doel. Op deze manier vergroten ze hun baankansen enorm.”
Werkgevers te star
Overigens stelt Verhoef dat IT-werkgevers zich minder star moeten opstellen naar bepaalde groepen op de arbeidsmarkt. “Zo kan je flexibeler omgaan met werktijden als mensen om medische of psychische redenen niet in staat zijn om van negen tot vijf op kantoor aanwezig te zijn. Wij hebben bijvoorbeeld iemand in dienst genomen die meer dan 7 jaar had thuis gezeten met medische problemen. Geen enkele werkgever wilde hem een kans geven en hij was zelf ook onzeker geworden of hij wel normaal zou kunnen functioneren. Hij is hier twee of drie uur per dag begonnen, inmiddels zit hij hier bijna hele dagen.”
Hij vindt dat IT-werkgevers vaak nog werven met oogkleppen op, ondanks de oververhitte arbeidsmarkt. “Werkgevers zoeken unicorns: communicatieve IT’ers. Ja hallo!!! Stel je eens wat flexibeler op joh!” Hij betreurt het dat zijn voorbeeld nog te weinig wordt gevolgd. “Prima voor mij, want ik heb straks concurrentievoordeel, maar voor de mensen zelf zou het zo veel beter zijn als ze vaker een kans krijgen. Grote bedrijven zeggen wel eens tegen mij: ja, jij kan dat doen als klein bedrijfje. Hoezo? Zij beschikken over veel meer middelen! Als zij een klein gedeelte van hun winst beschikbaar stellen voor een soortgelijk project kunnen ze veel meer bereiken dan wij.”
De cursus zelf duurt maar 4 dagen, maar DutchSec ontwikkelt nog een aantal verdiepende opleidingsprogramma’s op verschillende IT-onderwerpen en er worden nog hackatons en terugkomdagen georganiseerd.
Aanhakers en sponsoren gezocht
Verhoef schat dat hij inmiddels zo’n 50.000 euro in het project heeft geïnvesteerd. “De financiering moet straks anders. We gaan op zoek naar sponsoren en andere IT-bedrijven die mee willen doen.” Daarnaast wil hij het project graag breder trekken. Het zou ook goed kunnen werken voor IT-studenten, waarbij er nog te weinig aandacht is voor open source binnen het reguliere onderwijs. “Hier zit zeker een businessmodel in voor ons, want op die manier kom je al in een vroeg stadium in aanraking met jong talent.”
Voormalig redacteur van AG Connect, met de aandachtsgebieden arbeidsmarkt, IT-opleidingen en -trainingen, carrière, diversiteit en arbeidsvoorwaarden.