Innovatie & Strategie

Netwerken
Starlink satelliet

Starlink-internet loopt iets vertraging op

Netwerk in de komende maanden in veel meer landen beschikbaar.

Starlink satelliet © Shutterstock AleksandrMorrisovich
20 september 2021

Netwerk in de komende maanden in veel meer landen beschikbaar.

Elon Musk heeft uitstel aangekondigd voor de officiële ingebruikname van het Starlink-netwerk voor internettoegang via satellietverbindingen. De komst van Starlink is verschoven naar oktober.

Het netwerk is op dit moment op basis van een bètatestfase beschikbaar in 11 landen. In de maand augustus alleen al zijn zo'n 100.000 terminals voor de satellietlink verscheept naar nieuwe klanten, meldt ZDNet.

Positieve ervaringen

In juni had Gwynne Shotwell, president en chief operating officer bij SpaceX, nog gemeld dat het netwerk in september officieel in gebruik zou worden genomen. Wat de oorzaak is van de verschuiving in de planning, is niet bekend gemaakt. Volgens Musk is de feedback van klanten doorgaans goed.

In Nederland heeft techsite Tweakers zelf al een test gedaan en kwam tot de conclusie dat het netwerk doorgaans evengoed werkt als het bekabelde netwerk. Wel viel het netwerk af en toe kortstondig weg en kent wat beperkingen in het verwachte gebruik. Zo is het onder meer niet mogelijk de schotel mee te nemen naar de camping, omdat de ontvangst gekoppeld zit aan een locatie.

'Veel meer landen'

Starlink wacht nog op de toestemming van "veel meer landen" om de dienstverlening aan te kunnen bieden. Hij verwacht dat die de komende maanden wel gaan komen, zodat ook daar bèta-tests kunnen worden opgezet. De downloadsnelheden variëren van 50 tot 150 Mbps en de latency bedraagt 20 tot 40 ms.

Lees meer over Innovatie & Strategie OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.