Innovatie & Strategie

Netwerken
Starlink satelliet

'Starlink haalt werelddekking in september'

Beschikbaarheid internetdienst wel afhankelijk van lokale toezichthouder.

Starlink satelliet © Shutterstock AleksandrMorrisovich
23 juni 2021

Beschikbaarheid internetdienst wel afhankelijk van lokale toezichthouder.

De belofte wereldwijde internetdekking te kunnen leveren met een dicht netwerk van laaghangende satellieten is bijna ingevuld door Starlink, een van de bedrijven van Elon Musk. In september moet het zover zijn, verklaart Starlink-president Gwynne Shotwell op een conferentie in Australië.

Op dat moment komen alle benodigde 1800 satellieten in hun optimale baan om de aarde, meldt Reuters op basis van Shotwells toespraak in Australië. Dat betekent overigens niet dat ook al overal ter wereld gebruik kan worden gemaakt van de internetdienstverlening van het bedrijf. Starlink moet daarvoor in elk land afzonderlijk in gesprek met de lokale toezichthouder. Inmiddels is er een bèta-versie van de dienstverlening actief in 11 landen. Recent nog gaf de Britse toezichthouder Ofcom toestemming voor een bèta-test.

Starlink heeft niet te klagen over belangstelling voor de internetdienst. Er zou al een wachtlijst zijn voor meer dan een half miljoen aansluitingen. Musk stelde in mei al in een tweet dat het bedrijf geen technische problemen verwacht bij het aansluiten van grote aantallen gebruikers. De enige uitdaging is wanneer veel mensen op een klein oppervlak, bijvoorbeeld in de stad een aansluiting willen. Het ligt echter voor de hand dat daar voldoende alternatieven zijn. Starlink richt zich juist op gebruikers in rurale gebieden waar moeilijk via aardse verbindingen een breedbandaansluiting te leveren is.

Lagere baan om de aarde

Een voorbeeld is Alaska, de dunbevolkte Amerikaanse staat die tegen de poolcirkel aan ligt. Starlink kreeg onlangs nog toestemming van de Amerikaanse toezichthouder om de satellieten die de VS bedienen naar een nog lagere baan op 540-570 km van de aarde te brengen. Nu hangen ze nog op 1100-1300 km hoogte. Door de kortere afstand naar de gebruikers van de dienstverlening kan het bedrijf de prestaties verder opschroeven en met name de communicatie in de poolgebieden verbeteren. Concurrerende initiatieven van onder meer Amazon (project Kuiper) mochten eerder al deze lagere baan gebruiken.

Met de wereldwijde dekking is Starlink nog niet tevreden. Uiteindelijk moet het netwerk nog sterk verdicht worden voor een hogere kwaliteit van de dienstverlening. Daarvoor volgt een uitbreiding van het aantal satellieten naar in totaal 12.000. De kosten bedragen ongeveer 10 miljard dollar.

Lees meer over Innovatie & Strategie OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.