Development

Software-ontwikkeling
Python

Stapsgewijs in Python leren programmeren met nieuwe taal Hedy

Nieuwe programmeertaal voor kinderen neemt voorbeeld aan basisonderwijs.

3 april 2020

Nieuwe programmeertaal voor kinderen neemt voorbeeld aan basisonderwijs.

Kinderen leren programmeren kan tegenwoordig aan de hand van allerlei speciale programma’s, zoals Scratch. Hoewel kinderen met talen als Scratch de basisprincipes van programmeren goed aanleren, kunnen ze geen Scratch-programmeur worden in hun werkend leven. Dat moet met Hedy, een geheel nieuwe taal om kinderen te leren programmeren in Python, anders zijn.

Hedy wordt door maker Felienne Hermans - universitair hoofddocent bij het Leiden Institute of Advanced Computer Science (LIACS) van de Universiteit van Leiden en columniste bij AG Connect – omschreven als een soort ‘baby Python’. Kinderen leren met Hedy namelijk stapsgewijs om met Python te programmeren.

“We merkten dat als kinderen leren programmeren, ze direct aan heel veel dingen tegelijkertijd moeten denken. Wil je bijvoorbeeld een programma een regel tekst toont, dan moet je de ‘print’-functie kennen, maar ook weten dat de tekst die getoond moet worden tussen enkele aanhalingstekens en ronde haakjes moet staan”, vertelt Hermans. “Er komt heel veel tegelijkertijd op ze af, waardoor ze weleens delen vergeten. Dat is erg frustrerend voor ze.”

Net als leren schrijven

Hermans haalde inspiratie voor Hedy uit ander onderwijs voor kinderen, specifiek de manier waarop ze leren schrijven. “Je leert dan ook niet alle regels tegelijkertijd aan. Je begint met het leren van de letters. Pas als je die goed ken, leer je woorden en dat bijvoorbeeld de letter aan het begin van een zin een hoofdletter moet zijn. Nog weer later komt de interpunctie.”

Felienne Hermans op AG TechFest

Felienne Hermans vertelt meer over Hedy en het ontwikkelproces tijdens AG TechFest, het nieuwe zakelijke techevent van AG Connect op 29 september 2022. Deelname is gratis voor wie werkzaam is in de techsector en voor ICT-studenten, dus mis het niet!

Claim je ticket voor AG TechFest

Datzelfde principe gebruikt Hedy. Kinderen leren met deze taal namelijk stapsgewijs programmeren aan de hand van niveaus. Bij ieder niveau komt er een regel bij. “We leren kinderen eerst de ‘print’-functie aan en laten ze daarmee oefenen. Vanaf level 2 komen daar ook de aanhalingstekens bij. Zo bouwen we per level de taal op. Heb je alle levels gehad, dan kun je in Python programmeren.”

Bij ieder niveau wordt zowel schriftelijk als in een video uitleg gegeven over de nieuwe regels. Daarnaast zijn er oefeningen aanwezig, zodat kinderen zelf kunnen leren met de regels om te gaan. Bovendien draait het geheel in de browser, waardoor er niets geïnstalleerd hoeft te worden. Hedy is daardoor ook op allerlei apparaten te gebruiken, zoals laptops, telefoons en tablets.

In de stroomversnelling

Hedy is echter nog niet helemaal klaar. “We hebben nu zes levels af. Aan de rest wordt nog gewerkt”, vertelt Hermans. De reden dat het toch al online beschikbaar is, is vanwege de crisis rondom het nieuwe coronavirus Covid-19. “De taal was al in ontwikkeling, maar we wilden eigenlijk vorige week pas live gaan. Toen kwam de crisis, waardoor alle kinderen thuiszitten. Ik heb daarom een aantal avonden doorgewerkt om toch zoveel mogelijk af te maken. Als kinderen nu dus thuis met programmeren aan de slag willen, kunnen ze het toch al uitproberen.”

Hermans heeft voor nu dertien levels in haar hoofd, waarvan de eerste zes dus al beschikbaar zijn. “Maar dan ben je nog niet bij het einde van Python. We moeten dus nog meer maken. En we willen wat extra stappen gaan zetten om Hedy te verbeteren. We zien welke foutmeldingen kinderen veel krijgen, dus kunnen dat gebruiken om dingen waar ze moeite mee hebben beter uit te leggen.”

Het eerste, nu al beschikbare stuk van de taal, is echter al populair onder kinderen. “In de eerste week zijn er al bijna tienduizend programma’s gemaakt. Er zijn zelfs een aantal kinderen die al programma’s van vijftig regels gemaakt hebben”, zegt Hermans trots. “We krijgen ook al mailtjes van ouders met de vraag wanneer de volgende levels komen.”

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.