RMS

Stallman waarschuwt tegen cloud computing

Richard M. Stallman © Richard Stallman
1 oktober 2008
Richard Stallman waarschuwt internetters voor de gevaren van cloud computing. Die technologie bedreigt hun privacy en hun portemonnee, meent de man die zowat eigenhandig free software en open software op de kaart zette.

Cloud computing is een marketing hype die zich makkelijk tot een valkuil kan ontwikkelen, zegt Stallman in een interview met de Engelse krant The Guardian. "Het is stompzinnig. Het is erger dan stompzinnig: het is een marketing-hype. Iemand zegt dat dit een onvermijdelijke ontwikkeling is, en iedere keer dat je iemand zoiets hoort zeggen, zit er hoogst waarschijnlijk een groep bedrijven achter die hun idee realiteit willen maken", citeert The Guardian Stallman.

Het grootste bezwaar dat Stallman tegen cloud computing heeft, is dat gebruikers van het concept de controle verliezen over hun applicaties en de gegevens die ze daarmee aanmaken. "Wie proprietary software gebruikt of een webserver van een ander [om zijn programma's en gegevens op te slaan - red] is weerloos. Je bent dan als was in de handen van de ontwikkelaar van de software", aldus Stallman. Wat risico's oplevert voor de privacy, maar de gebruiker ook kwetsbaar maakt voor prijsverhogingen.

Stallman verbaast zich over de opkomst van de terminologie. "Cloud computing is net zo lang geherdefinierd totdat het alles dekt wat we al doen", zegt Stallman. "De IT-industrie is de enige bedrijfstak die meer modegedreven is dan vrouwenmode. Ik zal wel gek zijn, maar ik heb geen idee meer waar iedereen het over heeft. Het is koeterwaals. Het is waanzinnig. Wanneer houdt deze idiotie nu eindelijk eens op?", verzucht Stallman.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.