Spotlight

26 april 2007

Internet Tablet is aardig, maar geen must-have
draadloos internet
Nokia zweert in principe bij Symbian als besturingssysteem voor zijn mobiele telefoons. Voor zijn reeks ‘internet tablets’ evenwel heeft de Finse producent een onverwacht uitstapje gemaakt richting Linux. De N800 is in principe ontworpen om de gebruiker draadloos te laten surfen. In vergelijking met zijn voorganger, de N770, is de N800 robuuster uitgerust. De schermresolutie is weliswaar niet veranderd, maar die was al zeer goed. Wel heeft de processor een upgrade ondergaan van 250 MHz naar 330 MHz. Ook het intern geheugen is redelijk fors uitgebouwd van 64 Mb naar 256 MB.
Belangrijker nog voor de ‘heavy user’ is dat deze kan beschikken over twee card slots die geschikt zijn voor de formaten Mini SD, Micro SD, MMC en RS-MMC. Het toestel kan geheugens aan tot 2 GB, het formaat dat op dit moment mag gezien worden als dé norm voor geheugenkaarten. Overigens kan een beetje programmeur de N800 ook klaar stomen voor gebruik van de allernieuwste 4 GB kaarten. Opmerkelijk is de ingebouwde VGA webcam die met een druk op de linkerkant van het toestel toegankelijk te maken is. Videoconferencing mag om die reden geen enkel probleem opleveren. Toch valt de N800 niet zonder meer als internettelefoon te gebruiken. De gebruiker ziet zich verplicht om daarvoor een toepassing à la Skype in te schakelen. Onmiddellijk nadat het toestel is opgestart, gaat het overigens vanzelf op zoek naar beschikbare WiFi connecties. Surfen kan met de meegeleverde batterij niet langer dan 3 uur, terwijl de stand by modus het een royale tien dagen volhoudt. In de praktijk zal dit voor menig gebruiker het grote struikelblok zijn. De N800 is meer dan handzaam genoeg om overal mee naar toe te nemen, maar je moet vooral niet denken dat je eindeloos door kan gaan met surfen. Na hooguit een korte middag in het stadspark snakt deze internet tablet naar de netvoeding. Voor mobiele professionals best aardig, maar ook niet veel meer dan dat. 

Xerox verlaagt prijs toner
printers
Xerox heeft bekendgemaakt dat de prijzen van de iGen3 CMYK toner containers zijn verlaagd. Voor een complete set iGen3 CMYK toner containers is de prijsverlaging meer dan 10 procent. Daarnaast is het principe van een kwantumkorting ingevoerd, waardoor een totale besparing van bijna 23 procent op tonerkosten kan worden gerealiseerd.
“De prijsverlaging is mede een direct gevolg van de succesvolle verkoop van de iGen3 digitale kleurenpersen”, zegt Rob Stokmans, business manager Colour Production Systems bij Xerox (Nederland). “Daarnaast willen we de concurrentiepositie van onze iGen3 gebruikers nog verder verstevigen ten opzichte van offset. Door de prijsverlaging liggen de kosten per afdruk nu ook bij wat hogere oplages in de buurt van de prijsstellingen van offset.
Daarnaast wordt de positie ten opzichte van concurrerende digitale persen hierdoor verbeterd.

Hooguit 5 minuten per jaar storing met nieuwe NEC server
hardware
NEC computers maakt zich sterk dat zijn Express 5800/320Fb-R niet alleen een goedkope, maar vooral ook een fouttolerante server is die een downtime garandeert van minder van 5 minuten per jaar oftewel een beschikbaarheid van vrijwel 99,99 procent. De Express maakt gebruik van de jongste Dual Core Intel Xeon processoren. Per server is slechts één licentie nodig van Windows 2003 R2, hetgeen de kosten zoveel mogelijk beperkt. Elke CPU is aangesloten op zijn eigen voeding zodat de continuïteit gewaarborgd blijft, ook als één enkele module zou worden losgekoppeld van de rest. Ook zijn de CPU modules, de harde schijven en de voedingseenheden zogenaamd ‘hot swappable’, wat in de praktijk daarop neerkomt dat ze zowel via de voorkant als de achterkant van de servertoren goed bereikbaar zijn. De server is uitgerust met waterkoeling waardoor het storende geluid van een typische server aanzienlijk verminderd kan worden. De geluiden die de server veroorzaakt worden verder gereduceerd door een zogenaamd ‘noise reduction device’. Dat is in het chassis ingebouwd zodat verschillende servers naast elkaar in dezelfde ruimte kunnen worden geplaatst zonder dat dit het aantal decibels in die ruimte buitensporig doet toenemen. De Express 5800/320Fb-R is door NEC in het bijzonder ontwikkeld met het oog op het MKB waar de prijsprestatie verhouding van cruciaal belang is, naast de eenvoud van het beheer en de investeringskosten. Een Express server van NEC kan gemakkelijk gecombineerd worden met een tweede server van hetzelfde type die zich op een andere locatie bevindt. Ook dat vereenvoudigt het gebruik. NEC mikt met dit product vooral op de medische sector waar real-time applicaties aan de orde van de dag zijn en verder op de petrochemische sector en de industrie. NEC levert een 3 jaar on-site garantie voor de Express 5800/320Fb-R,die is uitgerust met een 4 Unit rack. De adviesverkoopprijs bedraagt € 14.150,- exclusief BTW. 

Online Identity USB-stick
beveiliging
Gemalto komt met de zogenaamde Gemalto Identity Manager USB-stick. In alles lijkt de stick op een gewoon USB flash geheugen, zij het dat het gebruik ervan in essentie niet gaat over de opslag van gegevens. De gebruiker wordt onmiddellijk na het aansluiten van de USB-stick online gebracht alwaar hij zich identificeert door middel van een paswoord. Het virtuele toetsenbord dat hij daarvoor gebruikt ziet er per inlogsessie telkens anders uit, waardoor manipulatie door een automatisch gegenereerde copmuterhack vrijwel uit te sluiten is. De bedoeling is dat op deze manier een beveiligde internetverbinding tot stand komt tussen werkplek en server van de opdrachtgever. De dubbele authenticiteit door middel van het USB-token en de logincode voorkomt dat vreemden, die de USB-stick ten onrechte in bezit hebben, het systeem zouden kunnen forceren. Doordat de systeembeheerder vooraf heeft kunnen instellen over welke rechten de gebruiker in kwestie kan beschikken, is er geen discussie mogelijk over wat hij al dan niet mag inzien. Gemalto is naar eigen zeggen de allereerste beveiligingsspecialist die de wijd verbreide USB-stick gebruikt als token voor authenticiteit. Het voordeel hiervan is dat de gebruiker er van op aan kan dat hij inlogt op een website die te vertrouwen is. Blijkens een enquête die in 2005 werd uitgevoerd door de Cyber Security Industry Alliance vindt 48 procent van de respondenten het niet opportuun om online transacties uit te voeren, omdat men de kans te groot acht dat informatie over die transacties gestolen zou kunnen worden. Door gebruik te maken van de Gemalto Identity Manager is de kans op diefstal evenwel tot een minimum terug te dringen.
 
Harde schijf met ethernetpoort functioneert zonder host
opslag
Western Digital (WD), toonaangevend producent van harde schijven, brengt met de WD My Book World Edition (MBWE) een externe harde schijf die is uitgerust met een Ethernet-poort zodat hij ook zonder host prima functioneert. Het voordeel hiervan is dat de mobiele professional vanaf eender welke werkplek kan inloggen op dit geheugen. De MBWE is daartoe voorzien van Anywhere Access software. Toegang tot de harde schijf komt tot stand via Internet Explorer. Bestanden die op de MBWE zijn opgeslagen zijn eenvoudig toegankelijk te maken via de bekende ‘open’- functie van Windows. Bestanden waarin op een of andere manier wijzigingen zijn aangebracht kunnen via de eveneens universele ‘opslaan als’-optie van Windows direct opgeslagen worden.
Op die manier is het ook mogelijk om bestanden of foto’s die buiten de kantoormuren tot stand zijn gekomen dan wel verzameld werden aan de gewone gegevensbestanden toe te voegen. Eveneens is het op deze manier ook mogelijk om bestanden die op de MBWWE bewaard worden of die daar recent aan toegevoegd zijn te delen met collega’s of familie. Het gebruik van een kostbare FTP-server is daardoor niet langer nodig. Daarmee is tegelijkertijd het beveiligingsrisico uitgeschakeld dat gepaard gaat met het online delen van bestanden via populaire ‘social networking’ diensten à la Hyves of MySpace.
Niet minder belangrijk is de functionaliteit van deze zelfstandig opererende externe harde schijf als back-up medium voor laptop en of pc. Van de MBWE bestaan twee verschillende editie, met één of twee harde schijven met een opslagcapaciteit van 500 GB. Beide modellen kunnen aangesloten worden op een bedraad of een draadloos netwerk. In beide gevallen zijn de harde schijven overigens makkelijk te vervangen zonder dat de behuizing eraan moet geloven. De versie van 500 GB heeft een adviesprijs van € 229 meegekregen. De versie van 1 TB wordt aangeboden voor € 449,-. 

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!