Spotlight

18 januari 2007

onderweg
Op de Consumer Electronics Show (CES) in Las Vegas introduceerde Nokia vorige week de N800 Internet Tablet als opvolger van de Internet Tablet 770. De gebruiker kan met dit draagbare toestel via een WiFi-verbinding het internet op. De N800 bevat geen gewone mobiele telefoon, maar bellen via internet (VoIP) is wel mogelijk. Nokia heeft hiertoe een overeenkomst met Skype gesloten.
De N800 is uitgerust met applicaties voor e-mail, internetgesprekken - ook via de ingebouwde webcam - en instant messaging. Verder zit er muziekspeler in met aansluiting voor een stereokoptelefoon. Het standaardgeheugen van 256 MB kan met SD-, Mini- of Micro-SD-kaartjes worden uitgebreid tot maximaal 2 gigabyte. Het aanraakscherm heeft een resolutie van 800 bij 400 pixels.
Het toestel weegt 206 gram en meet 144 bij 75 millimeter, bij een dikte van 13 mm. Nokia belooft een standby-tijd van 12 dagen en een gebruiksduur van 3,5 uur voor webbrowsen.
De N800 draait onder Internet Tablet OS 2007 Edition, dat is gebaseerd op Linux. Nokia lanceerde in 2005 al het ontwikkelplatform Maemo op basis waarvan derden applicaties voor de Tablet-reeks kunnen ontwikkelen.
De N800 is per direct in Europa te koop.Hitachi verbetert TagmaStoreNokia geeft Internet Tablet opfrisbeurtopslag
Hitachi Data Systems (HDS) heeft, ruim twee jaar na de initiële introductie van de TagmaStore serie, een nieuwe versie van dit opslagsysteem gemaakt. In de nieuwe TagmaStore wordt gebruik gemaakt van disks met een capaciteit van 500 GB. Deze schijven zijn opgenomen in een array dat wordt bestuurd door nieuwe snellere controllers.
Om de datastromen in goede banen te leiden en interne vertragingen in het systeem zo gering mogelijk te houden, wordt gewerkt met een uitgebreide cache. De gebruiker heeft de mogelijkheid om de cache te vergroten tot een maximum van 512 gigabyte. Ook is het aantal communicatiepoorten vergroot, om maar zoveel mogelijk data per tijdseenheid heen en weer te kunnen sturen. Het aantal Fibre Channel-poorten is bijvoorbeeld vergroot van 192 stuks bij de voorgaande modellen tot 256 exemplaren.
Het voorgaande topmodel van de TagmaStore had een maximumcapaciteit van 332 terabyte. Bij de nieuwe versie is dat opgetrokken tot 576 TB. Die capaciteitsvergroting is louter te danken aan de vergrote capaciteit van de gebruikte harde schijven. Hun aantal blijft gehandhaafd op ten hoogste 1152 stuks.
Hitachi is later op de markt gekomen met schijven van hoge capaciteit dan de concurrentie. Zowel IBM en EMC konden deze race winnen door gebruik te maken van disks uit de fabrieken van Seagate LLC. Hitachi betrekt zijn schijven echter van een eigen dochteronderneming en deze is pas recentelijk met de productie van schijven met hoge capaciteit gestart.
Gelet op de totale capaciteit per opslagsysteem heeft EMC nog steeds de overhand. Dit bedrijf weet systemen te bouwen die per eenheid een opslagcapaciteit bieden van meer dan 1000 TB, ofwel 1 petabyte. In vergelijking met IBM heeft HDS weer wel de overhand, de opslagsystemen van IBM van het type DS8000 hebben een maximumcapaciteit van 320 TB.
Met deze opslagsystemen richten de aanbieders zich op de top van de markt, die maar uit weinig gebruikers bestaat. Die laatsten hebben wel met elkaar gemeen dat de behoefte aan opslagcapaciteit zeer groot en bovendien groeiende is. In die groep bevinden zich ware grootverbruikers, die er geen moeite mee hebben om elk kwartaal een extra petabyte aan opslag te kopen. Daarnaast zijn er bedrijven die al hun gegevens in één grote doos willen stoppen, omdat ze dan verlost zijn van een toch moeilijk beheersbare gedistribueerde opslagarchitectuur.
De TagmaStore wordt verkocht onder de eigen naam van Hitachi Data Systems, daarnaast zijn OEM-uitvoeringen verkrijgbaar die worden geleverd door HP en Sun Microsystems.
FACTSMerk Maximum Aantal disksHDS 576 TB 1152
EMC 1000+ TB 2400
IBM 320 TB 384FACTS
Systeem N800 Internet Tablet
Prijs € 399
Processor Intel Core Duo 1,2 GHz
Display 800x400 pixels
Geheugen 256 megabyte
Gewicht 206 gramToshiba optimaliseert laptop voor Vistaonderweg
Toshiba is er naar eigen zeggen in geslaagd om de eerste notebook te maken die geheel is geoptimaliseerd voor het nieuwe besturingssysteem Vista. Het apparaat, de Portégé R-400, heeft een adviesprijs van 2999 euro, voor het basismodel.
De draagbare computer is van veel functies voorzien, zoals een draaibaar en zelfs in hoogte verstelbaar beeldscherm en een sensor voor identificatie via vingerafdrukken. Aangezien het apparaat standaard werkt met Vista, is niet karig omgesprongen met werkgeheugen. In de standaardconfiguratie zij twee banken van 1 GB elk aanwezig. De totale hoeveelheid werkgeheugen (van het type DDR2) kan worden vergroot tot 4 GB.
Qua rekenkracht beschikt het apparaat over een Core Duo processor van Intel, die werkt op een klok van 1,2 GHz. Om voor voldoende energie te zorgen wordt een accu met hoog vermogen bijgeleverd. Desgewenst kan een tweede accu in de behuizing worden geplaatst.
De notebook heeft een klein tweede display van een regel, waarop de titels van binnenkomende e-mails te zien zijn. Zo kan de gebruiker zijn elektronische post in de gaten houden zonder het systeem steeds open te hoeven klappen. Om de harde schijf tijdens het transport te beveiligen is een 3D-bewegingssensor ingebouwd, die bij te hoge acceleraties de schijf vergrendelt.AANBEVOLEN VISTA CONFIGURATIESysteem R400-S931
Prijs $ 3495
Processor Intel Core Duo 1,2 GHz
Grafische controller Intel Graphics Accelerator
Display 12,1 inch
Geheugen 2 Gigabyte
Harde schijf 80 gigabyte
Gewicht Vanaf 1,7 kilo

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!