Spelcomputer leert gedachtelezen

20 februari 2008

Gamers kunnen hun spelcomputers binnenkort besturen door slechts te denken aan de beoogde acties. De Amerikaans/Australische onderneming Emotiv denkt nog dit jaar een neuro-headset op de markt te komen. Het innovatie ‘input device’ zal in staat zijn hersenactiviteiten van de gebruikers zodanig te herkennen dat deze kunnen worden omgezet in betekenisvolle besturingssignalen voor de computer.

De hersens zijn opgebouwd uit zo’n 100 miljard zenuwcellen of ‘neuronen’, die onder meer via elektrische impulsen met elkaar communiceren. ‘Lekstromen' van deze interactie worden door middel van zogeheten non-invasive electro-encephalografie (EEG) opgevangen en bevatten, in beperkte mate, informatie over wat aan gedachten omgaat. 

Headsets die neurale activiteiten van personen oppikken en doorgeven aan een computer zijn op zich niet nieuw, maar bestuursvoorzitter Tan Le claimt, waarschijnlijk terecht, dat de ‘Epoc’ van Emotiv het eerste voor de consumentenmarkt bedoelde apparaat van deze aard zal zijn. Volgens een bericht van BBC moet het de neurale headset 299 dollar gaan kosten. 

Het apparaat zal behalve van EEG-sensoren ook gebruik maken van een ingebouwde gyroscoop die bewegingen van de gebruiker registreert. Emotiv zegt dat het apparaat zo’n 30 verschillende gewaarwordingen en acties bij de gebruiker zal kunnen onderscheiden, maar het lezen van emoties zal waarschijnlijk de belangrijkste functie van de neurale Game-headset zijn. De gesignaleerde gevoelens, als spanning, frustratie, opluchting en dergelijke, kunnen dan worden vertaald in een daarop inspelend spelverloop of in expressies bij spelfiguren. 

Emotiv voorziet op termijn ook zakelijke toepassingen voor de technologie die nu eerst in de Gaming-sfeer wordt ingezet. Het bedrijf werkt onder meer samen met IBM, dat mogelijkheden zegt te zien in het verlengde van haar research op het gebied van virtuele omgevingen. (Rolf Zaal)

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Laat de klantenservice je terugbellen!