Spectaculaire groei femtocell-basisstations verwacht

26 maart 2010
Het gebruik van femtocell-basisstations, die het bereik van mobiele netwerken binnenshuis verbeteren, zal de komende jaren spectaculair toenemen. Dat verwacht onderzoeksbureau iSuppli.

De prognose van iSuppli is opmerkelijk. Nog geen half jaar geleden stelde een ander onderzoeksbureau, ABI Research uit het Verenigd Koninkrijk, zijn verwachtingen over femtocell-toestellen juist naar beneden bij. Telecombedrijven zouden meer tijd nodig hebben om hun infrastructuur aan te passen en ook de economische crisis gooit volgens ABI roet in het eten.

Een femtocell verbetert de dekking van een mobiel 3G-netwerk in woningen en andere gebouwen, waar de dekking vaak slechter is dan buiten doordat bouwmaterialen de signalen verzwakken. De verbindingen lopen via de vaste breedbandaansluiting van de gebruiker, zodat het mobiele netwerk wordt ontlast. Een femtocell-basisstation voor de consument kan doorgaans 2 tot 4 mobieltjes ondersteunen. De kastjes vertonen grote gelijkenis met WiFi-accesspoints.

In een donderdag gepubliceerde marktanalyse spreekt iSuppli van een ‘beslissende stortvloed’ die nog dit jaar zal losbarsten. Volgens de Amerikaanse onderzoekers heeft het ecosysteem rondom femtocells bijna een kritische massa bereikt.

Vorig jaar gingen er wereldwijd 519.000 femtocell-basisstations over de toonbank. Dit jaar zal de verkoop  volgens iSuppli-analist Francis Sideco wereldwijd groeien tot 1,9 miljoen stuks. En dat is nog maar het begin. Vanaf volgend jaar verwacht iSuppli een “fenomenale groei”, van 7,2 miljoen femtocellen in 2011 oplopend tot 39,6 miljoen stuks in 2013.

Onder het ‘ecosysteem’ verstaat iSuppli onder meer exploitanten van mobiele netwerken zoals Verizon en Sprint in de VS. Vodafone UK bracht in juni 2009 als eerste mobiele operator in Europa al een femtocell-kastje op de markt, de Access Gateway. In januari volgde een fikse prijsverlaging van 160 naar 50 pond terwijl de naam werd veranderd in Sure Signal.

Een belangrijke rol spelen ook de fabrikanten van chips en netwerkapparatuur. Enkele grote fabrikanten kozen onlangs de chipset van het Britse bedrijf picoChip als hart van hun femtocell-stations, maar ook Texas Instruments en Qualcomm onderzoeken nu hoe ze deze markt kunnen betreden.

Een sleutelrol in het ecosysteem spelen de makers van test- en meetinstrumenten, zoals Airhop Communications en Continuous Computing. Zij moeten zorgen voor zichzelf optimaliserende netwerken, een volgens iSuppli essentiële voorwaarde voor het succes van femtocellen.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.