Beheer

Netwerken

SPECIAL Aan het werk met SDN

21 maart 2014

   

Nick McKeown

Hoogleraar electrical engineering and computer science aan Stanford University

Nick McKeown is een van de krachten achter de ontwikkeling van SDN. Hij heeft een top 5 gemaakt met de kennis en vaardigheden waar SDN-technici over zouden moeten beschikken.

  1.   Kennis van en ervaring met het ontwerpen en bouwen van gedistribueerde netwerken. Slechts een enkeling zal er de komende jaren voor kiezen met SDN de eigen netwerken te programmeren. De meeste bedrijven zullen daarvoor softwareoplossingen gebruiken van derden. En die leveranciers hebben dan veel ervaren netwerkprogrammeurs nodig.
  2. Een SDN-beheerder moet buiten protocollen leren denken en in plaats daarvan in staat zijn een netwerk programmatisch te beheren vanuit een logisch gecentraliseerd overzichtspunt.
  3. Veel kennis van netwerkvirtualisatie. Virtuele netwerken zullen steeds meer onafhankelijk worden van het onderliggende fysieke netwerk. Een SDN-beheerder moet dit goed begrijpen en weten hoe die virtuele netwerken werken.
  4. Een beheerder moet ‘out of the box’ – buiten het apparaat – leren denken. Traditioneel wordt netwerkbeheer gestuurd door de leveranciers van die apparaten, wat tot moeilijk te beheren, complexe netwerken heeft geleid. De SDN-beheerder moet eerst aan de totale werking van het netwerk denken en dan pas overwegen wat hij nodig heeft om de dozen die daar deel van uitmaken softwarematig aan te sturen.
  5. Kennis van het softwareontwikkelingsproces en opensourceprojecten is nodig omdat SDN werkt met open interfaces.

Concreet moet een SDN-beheerder kennis hebben van SDN-controllers, van OpenFLow, maar ook van traditionele IT-zaken als opslag, de X86-architectuur en gegevensverwerking. Daarnaast is het van belang te kunnen werken met tools die gebruikt worden om de netwerkonderdelen centraal te programmeren.

 
   

Jeremy van Doorn

Senior SE Manager EMEA bij VMware

VMware geeft trainingen aan een selectie van zijn partners op het gebied van SDN. “Het is een nieuwe, complexe materie”, verklaart Jeremy van Doorn de broodnodige trainingen. De oplossing van VMware voor SDN is gebaseerd op meer automatisering in combinatie met een cloudmanagementplatform (CM)en SDN-controllers. Daarbij wordt het SDN automatisch uitgerold door het CM-platform. “Dat betekent dat we in elk geval een goede basiskennis verwachten van de gangbare netwerkaspecten zoals routers, switches, firewalling. Bij voorkeur op het niveau van CCNA van Cisco bijvoorbeeld. Daarnaast kennis van automatisering in IT zoals DevOps. Dus ook bijvoorbeeld van Puppet Automation en Chef Automation. Daarin is veel vooraf gedefinieerd. Voor het geven van opdrachten wordt dan veel gebruik gemaakt van bouwstenen hieruit die hergebruikt kunnen worden.” Kennis van een CM-product zoals vCloud Automation Center of OpenStack/CloudStack, is ook erg bruikbaar, vindt Van Doorn.

Er is meer nodig dan technische kennis, stelt Van Doorn. “Je moet buiten de vaste silo’s in de IT kunnen denken. Je moet bij SDN veel meer met elkaar communiceren. Zo is het bij een SDN-project cruciaal dat er gewerkt wordt met wat wij noemen Centers of Excellence; daarin zitten mensen vanuit alle silo’s die met elkaar in teamverband werken. Dat is natuurlijk nog geen garantie op het slagen van je project, maar er is wel een garantie dat het níet zal slagen als je zonder zo’n team werkt. Zulke projecten die door het hele bedrijf heen werken, lopen makkelijk stuk op interne procedures en slechte communicatie. Met zo’n team kun je dat voorkomen.”

 
   

Edwin Diender

CTO Benelux Enterprise Business Group bij Huawei

“Er is een verschuiving van hardware naar software”, zegt Edwin Diender. “Met SDN verander, programmeer en beheer je softwarematig de karakteristieken van networking; je programmeert als het ware tot in de chipset van de verschillende netwerkcomponenten. Je komt hiermee rechtstreeks in de harde kern van networking. Dat betekent dat je meer zult moeten programmeren; en vooral op meerdere bij elkaar gebrachte componenten. Kennis van de fysieke netwerkcomponenten blijft nodig. Je kunt vervolgens veel van wat je al voor de ‘traditionele’ netwerken hebt geleerd combineren. Dat betekent kennisverbreding. Maar ook dat je flexibeler kunt en moet zijn. Je moet dus wel goed bestand zijn tegen veranderingen.”

Maar het vereist ook meer van de communicatieve vaardigheden, verwacht hij. “Je hebt dan didactische vaardigheden nodig om de kennis over de ‘oude wereld’ over te dragen aan de netwerkexperts die zich concentreren op SDN. En je hebt met een bredere groep mensen te maken om SDN helemaal goed in te kunnen regelen. Dat vereist veel overleg en concensus. Een SDN-netwerkengineer moet dus een teamspeler zijn die in overlegstructuren kan werken. Ja, dat is wel een ander type mens.”

Wachten op certificaten

Opleidingen op het gebied van SDN zijn er inmiddels, kant en klare certificatie voor SDN-experts ontbreekt nog. Certificeringsorganisatie CompTIA werkt er al wel aan, laat een woordvoerder weten. “Later dit jaar komt een update uit van het Network+-examen, dat is nu in ontwikkeling. Het is vrijwel zeker dat hierin content is opgenomen over SDN.” CompTIA werkt hiervoor samen met de Open Networking Foundation. Dat moet eveneens certificaties opleveren voor OpenFlow-kennis.

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!