Overslaan en naar de inhoud gaan

Spartan vervangt IE met revolutionaire functies

De browser met codenaam Spartan, stelt de gebruiker in staat notities op een webpagina te maken. Op dat moment bevriest de webpagina, hoewel links nog altijd actief zijn. Met een vinger of pen kunnen nu aantekening op het browservenster gemaakt worden. Opmerkingen die met een toetsenbord worden gemaakt, verschijnen, zoals Word-gebruikers dat gewend zijn, in de rechterzijde van het scherm.
Business
Shutterstock
Shutterstock

Het geannoteerde venster is met een clipping tool eenvoudig te delen via OneDrive of via het speciale 'sociale' menuvenster van de browser op Twitter of Facebook, in een e-mail of middels andere communicatiemedia.

Vormgeving webcontent naar wens gestandaardiseerd

Een tweede opvallende eigenschap omschrijft Microsoft als een 'verbeterde leesbaarheid' van het web. Bij het bekijken van informatie van verschillende bronnen kunnen alle verschillen in vormgeving wel eens verwarrend overkomen. De Spartan-browser heeft een stand waarin alle informatie in een gestandaardiseerd tijdschrift-achtig format wordt weergegeven. Die vormgeving is door de gebruiker aan te passen aan de eigen wensen.
Onderdeel van deze verbeterde leesbaarheid is de mogelijkheid een eigen 'leeslijst' aan te leggen van webpagina's, pdf's en andere bronnen die nog gelezen moeten worden. De leeslijst is aan de zijkant van het browservenster op te roepen. Informatie in de leeslijst kan lokaal worden opgeslagen zodat deze ook gelezen kan worden buiten bereik van netwerken, bijvoorbeeld in het vliegtuig.

Cortana schiet overal te hulp

Ook in Spartan krijgt de digitale assistent Cortana een prominente rol. Joe Belfiore, corporate vice-president van de Operating Systems Group bij Microsoft schetste tijdens de demonstratie het beeld dat zijn vrouw eind van de middag met het vliegtuig arriveert en ze daarna samen voor een etentje naar een restaurant moeten. Hij vraagt zich af of zij wel op tijd gaat arriveren. Door alleen de pagina van Delta Airlines op te roepen, begrijpt Cortana wat Belfiore wil zoeken en somt de aankomstgegevens van de betreffende vlucht op. Ook vraagt hij zich af wat het voor een restaurant is waar ze zijn uitgenodigd en of het menu wel voldoet aan hun diëten en voorkeuren. Cortana levert direct na het openen van de website van het restaurant de routebeschrijving, relevante recensies, en het actuele menu op. Als er een onbekend gerecht op het menu staat is aanwijzen voldoende voor Cortana om uitgebreide informatie over bereidingswijze en ingrediënten op te lepelen uit informatie die van elders op het web komt.

Spartan zit nog niet bij de eerstvolgende buildversie die in het Insider Programme beschikbaar komt. Belfiore noemt de browser een van de apps die Microsoft de komende twee tot vijf maanden aan het bètatestprogramma toevoegt.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in