Overslaan en naar de inhoud gaan

SP: 'Verkoop KPN alsjeblieft niet'

De SP in de Tweede Kamer vraagt de Stichting Preferente Aandelen B van KPN om een overname door de Mexicaanse miljardair Carlos Slim tegen te houden. SP-Kamerlid Arnold Merkies heeft de stichting daar in een brief om gevraagd.
© KPN
KPN

De stichting heeft mogelijkheden om een beschermingswal rond KPN tegen een vijandige overname op te werpen. De stichting liet eerder al weten bezorgd te zijn over plannen van Slims bedrijf América Móvil (AMX) om KPN over te nemen.

Merkies vindt dat verkoop van KPN voorkomen moet worden. "Naast veel burgers maken ook de veiligheidsdiensten gebruik van diensten die KPN biedt. Het is voor Nederland van cruciaal belang dat deze diensten blijven bestaan. Aangezien de stichting zelf ook haar zorgen heeft geuit, hoop ik van harte dat ze aan de oproep gehoor geeft. Zij is immers de enige partij die de overname kan tegenhouden", aldus Merkies.

Wetgeving ontbreekt

Volgens hem ontbreekt het in Nederland aan wetgeving om buitenlandse overnames van bedrijven die van strategisch belang zijn tegen te houden. "Landen als Frankrijk en Duitsland beschermen deze bedrijven tegen vijandige overnames, omdat je dan als samenleving nog enige invloed kunt uitoefenen. Als de verkoop van KPN doorgaat, wordt deze invloed stukken kleiner."

Merkies heeft ook minister Henk Kamp van Economische Zaken gevraagd om diensten van publiek belang tegen buitenlandse overnames te beschermen.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in