Innovatie & Strategie

Infrastructuur
KPN-hoofdkantoor Den Haag

SP: 'Verkoop KPN alsjeblieft niet'

SP pleit bij KPN-stichting om overname door Mexicaanse miljardair te blokkeren.

KPN-kantoor op het Maanplein in Den Haag © KPN KPN
15 augustus 2013

SP pleit bij KPN-stichting om overname door Mexicaanse miljardair te blokkeren.

De SP in de Tweede Kamer vraagt de Stichting Preferente Aandelen B van KPN om een overname door de Mexicaanse miljardair Carlos Slim tegen te houden. SP-Kamerlid Arnold Merkies heeft de stichting daar in een brief om gevraagd.

De stichting heeft mogelijkheden om een beschermingswal rond KPN tegen een vijandige overname op te werpen. De stichting liet eerder al weten bezorgd te zijn over plannen van Slims bedrijf América Móvil (AMX) om KPN over te nemen.

Merkies vindt dat verkoop van KPN voorkomen moet worden. "Naast veel burgers maken ook de veiligheidsdiensten gebruik van diensten die KPN biedt. Het is voor Nederland van cruciaal belang dat deze diensten blijven bestaan. Aangezien de stichting zelf ook haar zorgen heeft geuit, hoop ik van harte dat ze aan de oproep gehoor geeft. Zij is immers de enige partij die de overname kan tegenhouden", aldus Merkies.

Wetgeving ontbreekt

Volgens hem ontbreekt het in Nederland aan wetgeving om buitenlandse overnames van bedrijven die van strategisch belang zijn tegen te houden. "Landen als Frankrijk en Duitsland beschermen deze bedrijven tegen vijandige overnames, omdat je dan als samenleving nog enige invloed kunt uitoefenen. Als de verkoop van KPN doorgaat, wordt deze invloed stukken kleiner."

Merkies heeft ook minister Henk Kamp van Economische Zaken gevraagd om diensten van publiek belang tegen buitenlandse overnames te beschermen.

Lees meer over
Lees meer over Innovatie & Strategie OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.