Loopbaan

Carriere

‘Soms kan wat vrouwelijk bloed helemaal geen kwaad!’

3 november 2015
Slechts 10 procent van de harde IT-functies wordt ingevuld door een vrouw. Dat moeten er snel meer worden, vindt Computer Futures. Het heeft hiertoe een online platform ingericht: IT Diamonds.

Computer Futures is overtuigd van het belang van vrouwen in IT en maakt zich hard voor meer diversiteit in de sector. “90 procent van de Nederlandse IT-specialisten is een man, terwijl IT-afdelingen met diversiteit het beste presteren”, vertelt Sherry-Ann Sprock, lead principal recruiter bij Computer Futures. Zij zegt dat Nederland voor een belangrijke uitdaging staat: “Wij zijn er bij Computer Futures van overtuigd dat vrouwelijk leiderschap en participatie hét concurrentievoordeel van de toekomst is. Tegelijkertijd heeft de Nederlandse IT-arbeidsmarkt te maken met een groot tekort aan vrouwen.”

Het heeft een online platform ingericht voor vrouwen in de IT: ‘IT Diamonds’. Om het platform te lanceren organiseert Computer Futures in samenwerking met Monsterboard, Capgemini, RightBrains & Master IT op woensdag 11 november  het IT Diamonds Event in Utrecht. Tijdens de eerste editie van dit netwerkevenement voor talentvolle vrouwen in IT kunnen vrouwen een mentor worden of krijgen, ervaringen uitwisselen en luisteren naar inspirerende sprekers.

Tijd voor een interview met Sherry-Ann Sprock (38), lead principal recruiter bij Computer Futures:

Hoeveel procent van de iT-kandidaten die jij bemiddelt is vrouw?
“Zo’n 20 procent. Dat is dus ver boven het branchegemiddelde van 10 procent.”

Hoe doe je dat?
“Ik denk dat het te maken heeft met mijn persoonlijke aanpak. Ik kan me goed verplaatsen in anderen. Ik werf bovendien vaak via mijn eigen netwerk, het gaat negen van de tien keer via via. Vrouwen die ik heb geplaatst attenderen mij regelmatig op ander vrouwelijk IT-talent.”

Heb je een voorkeur voor vrouwen?
“Nee. Ik kijk puur naar de competenties en vaardigheden. Ik selecteer niet op geslacht, leeftijd of etniciteit. Ik kan ook zeker niet iedere vrouwelijke IT’er bemiddelen. Maar ik kijk wel met extra aandacht naar vrouwelijke kandidaten. Vaak ga ik er ook specifiek op zoek naar vrouwen. Ik heb behoorlijk wat klanten die zeggen: mocht je er een tegen het lijf lopen: graag! Dat heeft vaak ook te maken met de samenstelling van een team. Soms kan wat vrouwelijk bloed helemaal geen kwaad! Maar ik heb nog nooit gehoord van bedrijven dat ze per se een vrouw willen. Dat mag ook niet, want van de wet mag je geen onderscheid maken in sekse. Bedrijven laten overigens wel eens doorschemeren dat ze het liefst wel onderscheid zouden willen mogen maken.”

Is parttime werken altijd mogelijk?
“Steeds meer bedrijven doen concessies op het gebied van parttime werken: 32 of 36 uur per week werken is vrijwel altijd bespreekbaar. Dat is niet alleen om meer vrouwen aan boord te krijgen, maar ook omdat de arbeidsmarkt snel aantrekt en dit argument alle kandidaten kan overtuigen om te kiezen voor een werkgever en er ook te blijven. Minder dan 32 uur per week komt overigens nauwelijks voor in de IT. Ik merk ook dat werkgevers toegeeflijker worden op andere vlakken om vrouwen tegemoet te komen, bijvoorbeeld op het gebied van flexibele uren en ouderschapsverlof. Overigens durven ook steeds meer mannen die onderwerpen aan te kaarten. Het gaat al lang niet meer alleen om vrouwen die dit willen.”

Is je aanpak bij vrouwen anders dan bij mannelijke kandidaten?
“Ja. Bij vrouwen gaat het vaak al in het eerste gesprek ook over de persoonlijke situatie, het gezinsleven, hoeveel uren ze per week willen werken. Bij mannen gaat het daar veel minder over, dan praat je al heel snel over de techniek en minder over privézaken.”

Om welke reden haken vrouwen af in het sollicitatietraject?
“Vooral vanwege de lange reistijd of omdat er een misfit is: ze voelen zich dan niet thuis bij een potentiële werkgever. Gevoel speelt voor vrouwen vaak een grotere rol dan voor mannen.”

Zijn er nog andere belangrijke verschillen tussen mannelijke en vrouwelijke IT’ers?
“Vrouwen zijn doorgaans emotioneler en empathischer dan mannen. Verder valt mij op dat zij vaak minder assertief zijn dan hun mannelijke collega’s. Ze vragen om die reden ook minder snel om salarisverhoging of promotie.”

Waarom moeten er in jouw ogen meer vrouwen kiezen voor de ICT?
“Door de verschillen binnen een organisatie word je als geheel sterker. Vrouwen brengen een andere dynamiek, zij bekijken zaken vanuit een ander perspectief en zowel de productiviteit als de mate van innovatie gaan omhoog door meer diversiteit, blijkt uit diverse onderzoeken. Bovendien trekt de vraag naar ICT’ers aan en veranderen de eisen die gesteld worden aan kandidaten door technologische ontwikkelingen als scrum/agile, mobile, cloud, et cetera. Organisaties kunnen niet meer om vrouwelijk IT-talent heen.”

Op 19 november verschijnt de eerste vrouwenspecial van AutomatiseringGids. 

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.