Loopbaan

Carriere
wedstrijd

‘Sollicitatieprocedure met IT’er moet sneller’

Treuzelende werkgevers zijn gezien vanwege steeds krappere IT-arbeidsmarkt.

© Shutterstock
27 februari 2018

Treuzelende werkgevers zijn gezien vanwege steeds krappere IT-arbeidsmarkt.

De vraag naar IT-professionals is de afgelopen jaren hard opgelopen en zal ook dit jaar verder stijgen. Dat leidt tot salarisstijgingen, het aannemen van minder ervaren kandidaten, en vaker werven over de landsgrenzen. Dat voorspelt uitzendorganisatie Walters People in haar jaarlijkse salarisonderzoek.

Met name startende en junior IT’ers zijn volgens Walters People, dat naast Nederland vestigingen heeft in België, Spanje en Frankrijk, erg in trek. In 2017 groeide het aantal IT helpdesk vacatures met 18% ten opzichte van een jaar eerder. De vraag naar systeembeheerders en functioneel applicatiebeheerders steeg elk met 15%. Specialisten met cloud computing vaardigheden zijn volgens de uitzendorganisatie onmisbaar geworden. “De vraag naar IT-infrastructuurspecialisten met kennis van Azure en Linux is op dit moment enorm”, aldus Melissa Rutjes, Senior Recruitment Manager voor de divisie Business Support.

Daarnaast zijn big data experts erg in trek. Rutjes: “Organisaties beginnen zich in toenemende mate te beseffen hoe ze de beschikbare data voor zich kunnen laten werken, maar er zijn specialisten voor nodig om de nodige rapportages op te zetten. IT-professionals met ervaring in cloud computing gecombineerd met bijvoorbeeld SQL database skills zijn dan ook zeer in trek.”

Nederland loopt in Europa voorop als het gaat om outsourcen van IT-activiteiten, en het aantal organisaties dat kiest voor outsourcing binnen eigen land zal dit jaar opnieuw toenemen, zo verwacht Walters People. Een groot aandeel van de vacatures voor junior IT-supportprofessionals is bij Shared Service Centers, en dan met name voor Service Desk Medewerkers. “Een andere trend is dat veel grote organisaties die voorheen hun gehele IT-afdeling onderbrachten in Shared Service Centers in lagelonenlanden hiervan terugkomen. Vanwege een tekort aan controle, kwaliteit en flexibiliteit halen veel organisaties de afdeling weer terug naar het hoofdkantoor in Nederland. Ook deze ontwikkeling zorgt ervoor dat met name het aantal vacatures voor IT-supportmedewerkers stijgt”, aldus Rutjes.

Salarissen in de lift

Salarissen voor IT-professionals zullen dit jaar opnieuw stijgen, verwacht de uitzendorganisatie. Zo kunnen systeembeheerders, (functioneel) applicatiebeheerders en helpdesk medewerkers op zowel junior als medior level een salarisstijging van 5 tot 10% verwachten. Uit het salarisonderzoek van Walters People blijkt dat 46% van de ondervraagde IT-professionals in 2017 een salarisstijging van meer dan 3% gekregen heeft. Bovendien verwacht ruim een derde van de ondervraagde IT’ers in Europa dit jaar een salarisstijging van meer dan 3%. Hoe dat per functiegroep in Nederland zit, zal binnenkort duidelijk worden uit de Salary Survey 2018 van AG Connect en Berenschot. Op 1 maart gaat het onderzoek van start.

Mbo’ers ipv hbo’ers

Nu veel IT-studenten in het Hoger Onderwijs al voor hun afstuderen een contract op zak hebben, verschuiven recruiters hun blik steeds vaker naar mbo-starters, merkt de uitzendorganisatie. Dat is opvallend, aangezien onlangs uit onderzoek van de Intelligence Group bleek dat mbo-ICT’ers steeds minder positieve vooruitzichten hebben. Uit een rondgang van AG Connect bleek al dat de meningen over de kansen voor mbo’ers verdeeld zijn.

Volgens de werving- en selectieprofessionals van Walters People kunnen mbo-ICT’ers door een goede begeleiding en het volgen van interne opleidingen binnen korte tijd ook aan de functie-eisen die normaal aan hbo-ICT’ers worden gesteld voldoen. “Vooral allround IT-starters op mbo-niveau zijn hiervoor in trek. Ook het aannemen van IT’ers die minder ervaring hebben dan de rol vereist komt regelmatig voor. Zij kunnen intern razendsnel worden klaargestoomd voor de functie”, aldus Rutjes.

Over de grens werven

Er wordt ook steeds vaker over de landgrenzen gekeken in de zoektocht naar IT-professionals. Er wordt met name geworven in Oost-Europa, maar ook in landen als India en China. Vooral bij softwarebedrijven en fintech-organisaties komt een groot deel van de nieuwe werknemers uit het buitenland, blijkt uit het onderzoek van Walters People.

Nu het voor recruiters bijna onmogelijk is geworden om voldoende nieuwe IT’ers aan te trekken, is het volgens de organisatie belangrijk om de kandidaat centraal te stellen in het wervingsproces. “IT-professionals hebben meestal meerdere sollicitatieprocedures tegelijk lopen, waardoor snelheid en verwachtingsmanagement richting de sollicitant enorm belangrijk zijn geworden.” Dat betekent volgens Rutjes niet dat IT-professionals zomaar een contract aangeboden moet worden. Walters People merkt dat IT’ers graag bereid zijn om verschillende gespreksrondes, persoonlijkheidstesten en andere stappen in het sollicitatieproces te doorlopen om zich ervan te verzekeren dat ze de juiste keuze maken. Rutjes: “Juist nu de kandidaat moet kiezen tussen meerdere werkgevers willen zij graag alles weten over de organisatie waarbij zij aan boord gaan.”

MEER AG CONNECT?

Altijd op de hoogte blijven van het laatste IT-nieuws? Volg ons op Twitter, like ons op Facebook of abonneer je op onze nieuwsbrief.

Speeddaten en Skypen

Volgens Walters People moeten werkgevers de verschillende stappen in de sollicitatieprocedure snel laten opvolgen. Een IT’er een week laten wachten op een uitnodiging voor een tweede gesprek is niet verstandig. Veel organisaties maken dan ook gebruik van ‘speed daten’ bij het invullen van ICT-vacatures, wat betekent dat potentiële werknemers direct verschillende mensen spreken binnen de organisatie. Ook het voeren van sollicitatiegesprekken via Skype kan een handige oplossing zijn om tijd te winnen. Daarnaast is het verstandig om sollicitanten direct in gesprek te laten gaan met de hiring manager, en het gesprek met HR en andere besluitvormers voor een later stadium te bewaren.

Wat willen IT’ers?

De belangrijkste factoren voor IT’ers zijn – naast een goed salaris - een goede balans tussen werk en privé, gevolgd door een aantrekkelijke bedrijfscultuur en doorgroeimogelijkheden, blijkt uit het onderzoek. Werkgevers die het voor hun medewerkers mogelijk maken om zich te certificeren in een bepaald vakgebied, hebben een streepje voor. Daarnaast maken een complexe IT-infrastructuur en nieuwe technologieën een organisatie interessant voor een IT’er.

3
Reacties
Joost Seijsener 06 maart 2018 10:28

Werkgever die niet snel kunnen handelen, hebben mogelijk toch niet helder genoeg wie zij zoeken. Bij de JBMW-aanpak - indien deze u niet bekend is, kijk op www.mensenerbij.nl - is er een ander proces dat snel schakelen mogelijk maakt. Directe collega's dragen actief bij aan het beantwoorden van de vraag wie zij zoeken. In het selectieproces dragen zij ook bij om snel tot een besluit te komen met wie zij gaan praten.

40 jaar ict ervaring 04 maart 2018 13:32

Papiertjes in ICT zeggen weinig tot niets, vandaag geleerd, is morgen al weer oud.....@mboer...een rijbewijs is ook geen garantie voor goed chauffeur....
Al weet je het in je hoofd goed, als het niet uit de handjes komt, levert het voor de werkgever nog steeds niets op.
Iets wat je vaker ziet bij hoogopgeleiden dan mboers....eindeloos redeneren ipv overwogen gewoon beginnen...
En verder gaat ook niet alleen om wat je kent, maar wie je kent...en hoe je dingen kunt vinden via bijv. google...kenniswerker en netwerker...

Mbo'er 27 februari 2018 12:08

Misschien moeten de werkgevers meer kijken naar het fysieke kunnen van een beheerder in plaats van zich blind te staren op het papiertje.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.