Overslaan en naar de inhoud gaan

Solid state disk krijgt magnetische concurrent

Het wetenschappelijk team onder leiding van professor Geoffrey Beach ontdekte dat ze uiterst dunne ferromagneten met veel minder energie kunnen manipuleren wanneer die door specifieke materialen omsloten worden. Dat levert een winst van een factor 100 op in de benodigde energie.
Business
Shutterstock
Shutterstock

Beach en zijn teamleden denken die eigenschap te kunnen gebruiken voor het opslaan van gegevens in nanodraadjes; het idee is om de bits op een draadje met een elektrische stroom heen en weer te schuiven naar de lees-/schrijfkop. Daardoor ontstaat in feite een magnetisch solid state disk, die net als de chipsgebaseerde evenknie stukken sneller werkt door het ontbreken van mechanische onderdelen.

Of de magnetische variant ook echt een concurrent kan worden van de chipsgebaseerde hangt om te beginnen af van de snelheid waarmee deze vorm van opslag werkt. Daarnaast zullen prijs en levensuur ook belangrijke aspecten zijn.

Geen fundamentele productieproblemen

Maar vooralsnog zijn de systemen niet op de markt en heeft zich voor zover bekend ook nog geen producent bij het MIT gemeld. Volgens Beach zijn er echter geen fundamentele hobbels te nemen voor het in productie nemen van magnetische solid state disks. De benodigde technieken zijn grotendeels dezelfde als die nu gebruikt worden bij de productie van harde schijven. Ook het werken met opslag op nanodraadjes is niet nieuw. IBM werkt daar bijvoorbeeld al een aantal jaren aan met zijn racetrack-technologie.

De MIT-wetenschappers hebben hun bevindingen gepubliceerd op de website van Nature. Daar is het artikel tegen betaling in te zien.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in