Overslaan en naar de inhoud gaan

Softwaresupplychain en cloud-ecosysteem frustreren security

De verwachtingen van CISO's (chief information security officers) om software van en bij hun organisaties veilig te houden, zijn wat pessimistisch. De supplychains voor software en de cloudomgevingen die ze gebruiken, zijn namelijk steeds complexer. En dat hindert het vermogen om grip te krijgen op kwetsbaarheden.
Datalek
© Shutterstock.com
Shutterstock.com

Dit zijn enkele van de bevindingen uit onderzoek onder CISO's, uitgevoerd in opdracht van leverancier Dynatrace. Wereldwijd zijn in maart dit jaar 1300 CISO's van organisaties met meer dan duizend werknemers bevraagd. Van deze respondenten bevinden zo'n 600 zich in Europa. Naast toenemende IT-complexiteit speelt ook handwerk een rol.

Handwerk en testen

Europese CISO’s vinden het steeds moeilijker om hun software veilig te houden, naarmate hun hybride en multicloud-omgevingen complexer worden en teams blijven vertrouwen op handmatige processen, meldt Dynatrace nu. Dit geldt voor Ruim twee derde (68%) van de CISO's in Europa. Door de combinatie van grotere complexiteit en hardnekkig handwerk is er groter risico dat kwetsbaarheden doorkomen tot in productie-omgevingen.

Dit is één van de belangrijkste bevindingen in het onderzoeksrapport dat deze middag (20 april) wordt vrijgegeven. Verder is minder dan de helft (47%) van de CISO's er volledig van overtuigd dat de software die hun ontwikkelteams afleveren volledig is getest op kwetsbaarheden voordat het live gaat in productieomgevingen. Bovendien spelen er ook problemen bij het testen op kwetsbaarheden.

Informatiegebrek

Zo geeft het merendeel (79%) van de CISO's aan dat het heel moeilijk is om prioriteiten te stellen voor kwetsbaarheden. De securitytopmanagers missen namelijk informatie over het risico dat kwetsbaarheden kunnen vormen voor hun omgevingen. Zo zou bijna twee derde (61%) van de waarschuwingen die securityscanners geven voor kritieke kwetsbaarheden in de praktijk (van de productie-omgeving) eigenlijk helemaal niet zo kritiek zijn. Het nagaan van deze 'false positives' kost veel kostbare ontwikkeltijd, stelt DynaTrace die DevSecOps aanprijst.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in