Loopbaan

Carriere

Softwareontwikkelaar met salaris onder 60.000 dollar telt niet mee

18 februari 2015
Softwareontwikkelaars verdienen wereldwijd gemiddeld tussen de 60.000 en 120.000 dollar per jaar. Niet slecht dus, maar de salarisverschillen zijn enorm. Waar ligt dit aan?

Allereerst is de specialisatie van invloed op de hoogte van het salaris, blijkt uit onderzoek van Funders & Founders. Zo verdienen CSS-specialisten, die zich bezighouden met de vormgeving van webpagina’s, het minst  van alle softwarespecialisten. Terwijl CSS-specialisten gemiddeld 60.000 dollar per jaar verdienen, ontvangen C++-specialisten gemiddeld het dubbele. Ook Python- en C-specialisten verdienen goed, terwijl PHP-, JavaScript-, SQL- en Java-specialisten in de middenmoot zitten met een gemiddeld jaarsalaris van rond de 80.000 dollar.

Verder is de rol die softwarespecialisten vervullen binnen de organisatie van invloed op de hoogte van het salaris. Zo krijgen vice presidenten en CTO’s de hoogste beloning (gemiddeld 120.000 dollar), gevolgd door architecten (110.000 dollar). Mobile developers (105.000 dollar) verdienen op hun beurt weer meer dan back-end ontwikkelaars (95.000 dollar) en front-end ontwikkelaars (70.000 dollar).

Werken voor start-up loont

Softwareontwikkelaars die goed willen verdienen kunnen het best kiezen voor een start-up met 50 tot 200 medewerkers, blijkt uit onderzoek van Funders & Founders. Als je daar werkt krijg je al snel meer dan 100.000 dollar, terwijl softwareontwikkelaars die kiezen voor een traditioneel IT-bedrijf gemiddeld 82.600 dollar verdienen.
Overigens is het niet zo dat ervaren softwareontwikkelaars per definitie beter verdienen dan minder ervaren collega’s. Zo gaan de salarissen pas flink omhoog na meer dan 7 jaar ervaring en blijkt er na meer dan 10 jaar ervaring vaak juist weer sprake te zijn van een lichte daling van het inkomen. Overigens verdienen softwareontwikkelaars met meer dan 20 jaar ervaring het meest.

Grote internationale verschillen

Tot slot maakt het heel veel uit in welk land je aan de slag gaat als softwarespecialist. In de VS worden veruit de hoogste salarissen betaald (gemiddeld 83.000 dollar), in de EU bedraagt het gemiddelde salaris voor een softwareontwikkelaar ruim 55.000 dollar, terwijl in India gemiddeld nog geen 24.200 dollar wordt uitbetaald.

Kijk hier voor meer informatie over de beloningsverschillen voor softwareontwikkelaars.

Eerder vandaag schreef AutomatiseringGids al dat van de 25 banen die gemiddeld het hoogste salaris opleveren, meer dan de helft IT-gerelateerde functies zijn.

Ontdek hoeveel Nederlandse softwareontwikkelaars – of andere IT-professionals – gemiddeld verdienen en doe mee aan de Salary Survey 2015.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.