Overslaan en naar de inhoud gaan

Softwarefraude kost Volkswagen-topmanagers nu miljoenen

Topbestuurders van Volkswagen hebben een schikking getroffen in een Duitse rechtszaak wegens het dieselschandaal met sjoemelsoftware van de automaker. Topman Herbert Diess en president-commissaris Hans Dieter Pötsch betalen ieder 4,5 miljoen euro om vervolging wegens misleiding van aandeelhouders te voorkomen. Dit forse bedrag volgt op eerdere schikkingen en boetes waar per stuk tientallen en honderden miljoenen mee zijn gemoeid.
VW dieselmotor
© Volkswagen
Volkswagen

Openbaar aanklagers in Duitsland beschuldigden de twee bestuurders ervan te laat beleggers te hebben geïnformeerd over een Amerikaans onderzoek naar gesjoemel met uitstootwaarden van dieselauto's. In 2015 gaf Volkswagen toe met behulp van illegale software vals te hebben gespeeld bij emissietesten.

Werkgever betaalt

Justitie in Duitsland klaagde Diess en Pötsch vorig jaar aan voor marktmanipulatie. De raad van commissarissen van Volkswagen stelt nu, na onderzoek van eigen juristen, dat de twee niets verkeerd hebben gedaan. Het bedrijf is daarom van plan de bestuurders te compenseren voor hun boete.

Ook de voormalige topman van Volkswagen, Martin Winterkorn, werd aangeklaagd wegens het achterhouden van informatie voor beleggers. Het Duitse persbureau DPA meldt op basis van ingewijden dat ook die zaak snel tot een einde kan worden gebracht. Winterkorn, die kort na het uitkomen van het dieselschandaal aftrad, wordt door de Duitse justitie ook beschuldigd van ernstige fraude. Tot een rechtszaak is het nog niet gekomen, omdat rechters twijfels hebben over de geldigheid van enkele beschuldigingen.

Teller staat op 30 miljard

Door het gesjoemel van Volkswagen leken miljoenen dieselauto's minder vervuilend dan ze waren. Het schandaal heeft het autoconcern, waar ook merken als Audi en Skoda onder vallen, inmiddels zo'n 30 miljard euro aan boetes en schadevergoedingen gekost.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in