Innovatie & Strategie

Security
TUI

Softwarefout Boeing kost TUI miljoenenwinst

Aan de grond gehouden Boeing 737's kosten reisorganisatie TUI miljoenen.

© TUI
13 augustus 2019

Aan de grond gehouden Boeing 737's kosten reisorganisatie TUI miljoenen.

Reisonderneming TUI Group heeft de afgelopen maanden miljoenen euro's minder winst gemaakt, vooral omdat het bedrijf geen gebruik mag maken van zijn Boeing 737 MAX-vliegtuigen. Wereldwijd worden die toestellen om veiligheidsredenen aan de grond gehouden, vanwege twee fatale crashes. Een softwarefout van fabrikant Boeing is toen aan het licht gekomen.

TUI heeft het derde kwartaal van zijn gebroken boekjaar afgesloten met een winst van 22 miljoen euro. Dat was een jaar eerder nog 141 miljoen euro. De impact van het aan de grond moeten houden van de relatief nieuwe en vooral zuinige 737 MAX-toestellen is door TUI voor de de afgelopen maanden geraamd op 144 miljoen euro. De omzet van de reisorganisatie steeg met bijna 4 procent tot ruim 4,7 miljard euro.

De reisorganisatie zei vooral goed te presteren met zijn hotels en resorts. Ook wist het bedrijf bij zijn touroperator-divisie de kosten laag te houden. Het aantal boekingen voor de zomervakantie bleef begin augustus iets achter bij een jaar eerder. Daarmee presteerde het bedrijf wel beter dan in de eerste helft van zijn boekjaar. De prijzen lagen in doorsnee 1 procent hoger. De onderneming handhaafde zijn verwachtingen voor het hele boekjaar.

Keten van gevolgen

Ondanks die positieve geluiden hakt het aan de grond staan van de moderne 737 MAX-toestellen flink in de winst. Die nieuwe toestellen die zijn gebaseerd op het jaren oude chassis van de klassieke Boeing 737 en beloven zowel lagere brandstofkosten als ook geen dure hertraining van piloten. De installatie van zuinigere motoren op het klassieke 737-ontwerp blijkt echter een keten aan gevolgen te hebben gehad. Het risico van te snel stijgen, en daardoor verlies van draagvermogen, is gecompenseerd met een automatisch bijsturingssysteem. Die ICT-oplossing blijkt ten onrechte telkens te hebben bijgestuurd en daardoor twee toestellen de grond in te hebben geboord.

Lees meer over Innovatie & Strategie OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.