Software voor het lab ­gemoderniseerd

25 februari 2011

Er is een nieuwe versie ontwikkeld van het softwarepakket molis, dat wordt gebruikt door laboranten tijdens klinisch onderzoek. Met molis kunnen de handelingen in een medisch laboratorium worden beheerd en begeleid, onder andere door gebruik te maken van digitale formulieren voor het registreren van de meetgegevens. De software leidt laboranten als het ware door het onderzoek, en zorgt er ook voor dat essentiële meetresultaten direct worden vastgelegd.

Dat molis nieuw leven is ingeblazen leek lange tijd onwaarschijnlijk. Softwarepakketten hebben doorgaans een levensduur van een jaar of vijf. Na die tijd is de gebruiker wel toe aan een nieuwe versie, om de programmatuur weer helemaal up-to-date te krijgen. Er zijn echter ook sectoren waar de ‘doorlooptijd’ van een pakket veel langer is. “De laboratoriumautomatisering is er een mooi voorbeeld van”, zegt Eric Spannenburg van het bedrijf vision4health, tegenwoordig aanbieder van molis. “De levenscyclus van dergelijke pakketten ligt eerder in de buurt van de tien tot vijftien jaar. Ook is er sprake van een vervangingsmarkt, omdat er niet heel veel nieuwe ziekenhuizen bijkomen. Er is juist sprake van een daling van het aantal hospitalen, doordat er twee of meer gaan fuseren. Zo’n fusieziekenhuis heeft nog maar één lab”, zegt Spannenburg.

Dat de software werd gebruikt in een niet groeiende nichemarkt, betekende bijna de doodsteek voor het pakket. Het pakket kwam in Japanse handen, en wel bij de firma Sysmex, toen vorige eigenaren Möller & Schuhmacher er niet zoveel brood meer in zagen. De software werd daar gebundeld verkocht in combinatie met analytische laboratoriumapparatuur. Die bundeling werd gezien als een goed product, waar verder niet meer in geïnvesteerd hoefde te worden. De geldkraan werd dan ook dichtgedraaid. Spannenburg: “Als je software gewoon aan zijn lot overlaat, dan verpietert de boel op een gegeven moment. Het was dan ook een goed bericht toen Sysmex besloot om de software van de hand te doen. De eigendomsrechten op de software werden gekocht door de Duitse familie Laufenberg, die zelf ook al een pakket voor laboratoriumautomatisering bezat. Die eigen software werd van de hand gedaan en het geld dat dat opleverde, werd gestoken in de verdere ontwikkeling van molis.”

Op moderne leest geschoeidHet R&D-budget bedroeg 10 miljoen dollar en dat werd gebruikt om naar de bestaande versie van molis een nieuwe versie molis.vt te ontwikkelen. Die uitvoering is geheel gebaseerd op de .NET-technologie en Silverlight. Dat laatste is voor de creatie van zogeheten rich internet applications. Het hart van de nieuwe molis is gebouwd met behulp van het in ons land populaire ontwikkelingsplatform Uniface.

Voor gebruik in het laboratorium kan een aanraakscherm worden gekozen. De meetgegevens worden dan direct via het scherm ingevoerd in de computer. “Het gaat bij klinische onderzoeken vaak om het invullen van multiplechoiceformulieren en dat kun je heel goed met een vingertop doen. Uiteraard kunnen de schermen worden bediend door iemand die latex handschoenen aan heeft”, zegt Spannenburg.

Voor de Nederlandse afnemers wordt molis geleverd in een uitvoering die voldoet aan de eisen die worden gesteld door Nictiz. Het gaat om een zogeheten e-lab, een webgebaseerd laboratoriumsysteem.

Vision4health zal regelmatig updates van molis uitbrengen. Spannenburg: “Het niet meer aanpassen van de software zorgt ervoor dat je gebruikers niet kunnen beschikken over nieuwe functies of werkwijzen. Neem bijvoorbeeld de klinische analyseapparatuur. De ontwikkelingen daar staan ook niet stil en je zult via je labsysteem toch ook de meetgegevens van een DNA-sequencer moeten kunnen verwerken. Vandaar dat wij om de twee jaar een major release van de software uitbrengen. Jaarlijks komen er een stuk of drie minor releases. Bij de installatie van zo’n major release krijgt de gebruiker hulp van een van onze consultants, die soms enkele dagen blijft.”

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!