Development

Software-ontwikkeling
Kwaliteitscontrole

Software­kwaliteit vraagt meer sturing

Kwaliteitscontrole van software is een onderontwikkeld terrein, constateert Werner Heijstek

Meer concurrentie op kwaliteit © Pixabay, CCO public domain
12 september 2016

Ik woon in Leiden, een stad die rijk werd door de productie van laken. Leidse lakenmakers specialiseerden zich in de vijftiende eeuw in halffabricaten van laken en onderwierpen zich aan een strenge kwaliteitscontrole. Het resultaat was hoogwaardig laken en de dominantie van de Nederlandse lakenindustrie gedurende die hele eeuw. Die kwaliteitscontrole is interessant. Vaststellen van de kwaliteit van laken is een ingewikkeld klusje dat nauwkeurigheid en deskundigheid vereist. Een keurder drukte bijvoorbeeld de harige omwinding van het weefsel tegen de draad in om de fijnheid van het visgraatmotief vast te stellen. Dit motief wordt de keper genoemd. Nauwkeurig en deskundig een product bekijken heet nog altijd iets op de keper beschouwen. In Leiden snapte men vijfhonderd jaar geleden al dat je aardig kunt verdienen aan sturen op productkwaliteit. Bij software gaat dat anders. Software is geen laken. En hoewel hij zich graag affilieert met engineering is software ook geen brug of huis. Dus hoe weet je nu of je een kwalitatief hoogwaardig stuk software koopt of levert?

Een wijziging ­aanbrengen aan een slecht gebouwd systeem kost het drievoudige

Het is gangbaar te vinden dat je dat doet door te testen. Maar een beetje trekken aan zo’n laken is toch even iets anders dan het op de keper beschouwen. Testen beschrijven óf iets werkt, niet hóe iets werkt. Dat doet er nogal toe. Het aanbrengen van wijzigingen aan bestaande systemen en ze verder uitbouwen is de norm. Reken maar dat de bouwkwaliteit hierin een hoofdrol speelt. Je organisatorische aanpassingsvermogen ligt besloten in de onderhoudbaarheid van je systemen, los van of ze nu goed uit allerlei testen komen of niet. Een wijziging aan een slecht gebouwd systeem kost rustig meer dan het drievoudige vergeleken met een kwalitatief hoogwaardig systeem.
Dat is geen gezever over kwaliteit, dat zijn harde euro’s. Dat is onredelijk veel geld kwijt zijn voor ogenschijnlijk simpele wijzigingen in systemen. Dat is elk jaar onverklaarbaar meer geld moeten uitgeven voor onderhoud. Dat is met lede ogen moeten aanzien hoe een concurrent een voorsprong neemt met een nieuwe dienst.

Functiepunten

Een ander voorbeeld van de geringe rol van software als product is een gangbare aanpak voor het vaststellen van de veronderstelde omvang van software: functiepunten. Waar testen zich nog verlaten op het gedrag van software, laten functiepunten software helemaal links liggen.

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Laat de klantenservice je terugbellen!