Management

Branche
software

Software goed voor ruim 7 procent van Europese economie

Bijna twaalf miljoen hoogwaardige banen komen voor uit software-activiteiten

software © CC0 Public Domain Prawny
23 november 2016

Bijna twaalf miljoen hoogwaardige banen komen voor uit software-activiteiten

De software-industrie in Europa draagt bijna 1000 miljard euro bij aan het bruto binnenlands product (bbp). Verder zorgt deze sector voor bijna twaalf miljoen hoogwaardige banen en investeert ze voor bijna dertien miljard euro aan investeringen in onderzoek en ontwikkeling.

Software bezorgt lidstaten flinke voordelen

Europese lidstaten profiteren van nieuwe banen die aansluiten bij de digitale economie en bij de kansen die moderne software biedt.

  • Duitsland: de software-industrie draagt 152,6 miljard dollar bij (inclusief indirecte en geïnduceerde effecten) aan de Duitse economie. Dat is vijf procent van het Duitse bbp. De sector is goed voor ruim 1,9 miljoen banen (inclusief indirecte en geïnduceerde effecten). Dat is 4,5 procent van alle banen in Duitsland.
  • Frankrijk: de softwaresector draagt 113,1 miljard bij (inclusief indirecte en geïnduceerde effecten) aan de Franse economie (5,3 procent van het Franse bbp). Het aantal banen komt uit op ruim 1,1 miljoen (inclusief indirecte en geïnduceerde effecten) of 4,4 procent van alle banen in Frankrijk.
  • Italië: de bijdrage van de softwaresector aan de economie is 50,8 miljard euro of 3,2 procent van het Italiaanse bbp. Het aantal banen in de sector is 743.921 (inclusief indirecte en geïnduceerde effecten) of 3,3 procent van alle banen in Italië.
  • Spanje: de bijdrage van de softwaresector aan de economie komt in Spanje uit op 35,8 miljard euro (inclusief indirecte en geïnduceerde effecten) of 3,4 procent van het Spaanse bbp. Het aantal banen bedraagt 624.471 banen (inclusief indirecte en geïnduceerde effecten) of 3,7 procent van alle banen in Spanje.
  • Verenigd Koninkrijk: de softwaresector draagt 160,2 miljard bij aan de economie. Dat is 7,1 procent van het Britse bbp. In het Verenigd Koninkrijk is de branche goed voor ruim 2,5 miljoen banen (8,4 procent van alle banen).

Dat valt op te maken uit het rapport ‘Software: A €910 billion Catalyst for the EU Economy’, dat vandaag is vrijgegeven. Het door de  The Economist Intelligence Unit in opdracht van de BSA inventariseert de economische impact ervan van de software-industrie in de vijf grootste lidstaten.

Ruim 1 op de 20 banen

De belangrijkste constatering is dat de software-industrie in 2014 een directe bijdrage van 249 miljard euro leverde aan de Europese economie. Dat komt neer op twee procent van het bruto binnenlands product. Wanneer het volledige effect (indirect en geïnduceerd) wordt meegerekend, zorgt software voor een percentage van 7,4 procent van het bbp. Dat komt neer op 910 miljard euro.

Rechtstreeks zijn er drie miljoen mensen werkzaam in de Europese softwarebranche. Indirect en geïnduceerd komen daar nog eens 8,5 miljoen banen bovenop. Dat betekent dat de software-branche in totaal goed is voor  11,6 miljoen banen in Europa. Dat aantal is meer dan de totale bevolking van België. Procentueel gaat het om 5,3 procent van alle banen in de lidstaten.

Softwarebedrijven investeren fors in onderzoek en ontwikkeling – in 2013 meer dan 12,7 miljard euro. Dat is ruim 7,3 procent van de totale uitgaven aan research in de private sector in Europa.

Voor wat, hoort wat

“In tegenstelling tot traditionele sectoren heeft softwaresector geen externe katalysator nodig om verandering teweeg te brengen – het is zelf de katalysator”, stelt president/ceo Victoria Espinel van de BSA vast. En daar zou volgens Espinel best iets meer tegenover mogen staan: “Wij roepen de EU op regelgeving te creëren, die deze veelbelovende technologie de kans biedt om te bloeien. (...) Vrij verkeer van data over grenzen, het tegengaan van datalokalisatiemandaten, het stimuleren van Internet of Things-technologie en de ontwikkeling van een nieuwe-generatie digitale standaarden zouden sterke signalen zijn dat de EU de voordelen van software krachtig omarmt.”

De 'BSA | The Software Alliance' is de belangenorganisatie van de mondiale software-industrie. Ze onderhoudt relaties met overheden, ziet toe op naleving van regels rond intellectueel eigendom, en pleit onder meer voor aandacht voor software binnen het onderwijs.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.