Beheer

Netwerken
wanhoop

Software-defined networking: reorganiseer voor je automatiseert

Eerst legacy weg. Dat zorgt nog weleens voor religieuze discussies.

© Shutterstock Arjuna Kodisinghe
26 augustus 2019

Het is inmiddels zo'n drie jaar geleden dat de hype rond software-defined networking op zijn hoogtepunt was. Daarna trad de scepsis in. 'Still doing nothing' was de veelgehoorde alternatieve invulling van de afkorting. Maar zoals altijd volgt na de hype en de 'trough of deception' de fase waarin de reële voordelen van een nieuwe technologie duidelijk worden. 

Die voordelen zijn misschien niet voor elke organisatie evident. "Het gaat er vooral om het de IT-beheerder en netwerkbeheerder makkelijker te maken handelingen te automatiseren. Dus niet alleen bij de implementatie, maar juist daarna de 'moves, adds and changes' doorvoeren", concludeert Dobias van Ingen, CTO en strateeg bij Aruba, de netwerkdochter van HP Enterprise. Organisaties die daar veel mee te maken hebben, waren dan ook de eerste die SDN oppikten. "Bijvoorbeeld in de retail, en dan met name de grote winkelketens met veel filialen. Je ziet dat er dan ook nog vaak per filiaal verschillende VLAN's actief zijn, bijvoorbeeld voor digital signage, videocamera's en scanners in de winkels. Het is complex om dat geheel te configureren, te onderhouden en veranderingen bij te houden. Het inzetten van automatisering middels SDN biedt dan versimpeling en een betere beveiliging."

Waarom automatiseren?

SURF – de samenwerkingsorganisatie van onderwijs en onderzoeksinstellingen op het gebied van ICT-voorzieningen en -innovatie – zag twee jaar geleden ook de potentie in van de aanpak. De organisatie heeft het echter liever niet meer over software-defined networking omdat het zo'n containerbegrip is geworden, maar kiest voor het meer pragmatische 'automation and orchestration'. Er was aanvankelijk wel wat discussie wat de aanpak zou kunnen betekenen. Net als bij zuster National Research and Education Networks (NREN) in Europa heeft SURF geen honderden klanten waarbij op dagelijkse basis veranderingen moeten worden uitgevoerd. Maar omdat SURF vanwege zijn speciale opdracht altijd aan de voorkant van de ontwikkelingen wil zitten, wordt er periodiek een volledig nieuw netwerk gebouwd dat aan de laatste specificaties voldoet. Dat vergt een complexe overzetting van de diensten die de ruim honderd klanten (instellingen) van de organisatie afnemen over het netwerk. 

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!