Beheer

Governance
Edward Snowden

Snowden uit kritiek op AVG: Wet slaat de plank mis

"AVG is nu een papieren tijger", aldus NSA-klokkenluider.

© CC BY 3.0 Laura Poitras / Praxis Films
5 november 2019

"AVG is nu een papieren tijger", aldus NSA-klokkenluider.

De Europese privacywetgeving AVG is nu ruim een jaar van kracht. Maar volgens privacyvoorvechter en klokkenluider Edward Snowden slaat deze wet de plank volledig mis. Tijdens de Web Summit-conferentie in Lissabon noemt Snowden de AVG onder meer 'een papieren tijger'. 

"Dit is een goede wet als het gaat om wat ze proberen te doen. Maar is de AVG een goede oplossing? Dat denk ik niet, en ik denk dat de fout zelfs in de naam zit: de General Data Protection Regulation [GDPR, wat in het Nederlands de Algemene verordening gegevensbescherming is - red.] verplaatst het probleem", aldus Snowden via een videoverbinding, schrijft ZDNet.

Woordkeuze

"Databescherming is het probleem niet. Het probleem is dataverzameling", verduidelijkt hij zijn verklaring op de Web Summit. Volgens de klokkenluider insinueert regulering van databescherming dat de vergaring van die data rechtmatig was.

Ook suggereert het volgens de klokkenluider dat "het geen dreiging of risico vormt, dat het prima is om iedereen constant te bespioneren [..] zolang de data maar niet uitlekt en je in controle bent over hetgeen wat je van iedereen hebt gestolen."

Papieren tijger

Een ander probleem is dat de uitgedeelde boetes nog niet afdoende zijn. Organisaties kunnen een boete van maximaal 20 miljoen euro of 4 procent van hun jaarlijkse wereldwijde omzet krijgen voor het schenden van de wet.

"Totdat we zien dat die boetes jaarlijks opgelegd worden bij internetgiganten, totdat zij hun gedrag aanpassen en niet alleen voldoen aan de letter van de wet maar ook aan de gedachte achter de wet, is dit een papieren tijger die ons een vals gevoel van vertrouwen geeft", oordeelt Snowden.

Toch is hij niet geheel ontevreden over de AVG. Volgens hem is het een "goede eerste poging", zeker omdat de standaard hiervoor erg laag was. "Wat ik wil zeggen is dat dit niet de oplossing is, het is niet het goede internet dat we willen."

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.