Beheer

Security

Snowden: 'digitale zelfverdediging is voor iedereen'

13 november 2015
Klokkenluider Edward Snowden is geïnterviewd over het onderwerp 'digitale zelfverdediging', zo meldt organisatie Bits of Freedom (BoF). Het interview op website The Intercept is afgenomen door Micah Lee.

Volgens Snowden zijn het niet de klokkenluiders die last hebben van surveillance, maar eerder de 'normale' mensen. Een kind dat niet wil dat de ouders met alles meelezen, bijvoorbeeld, of iemand die last heeft van een stalker. Dat heeft niets te maken met iets te verbergen hebben, maar met het zelf bepalen wat je
 wel en niet wilt delen.

Verschillende redenen

Het zich te weer stellen tegen anderen kan om diverse redenen worden gedaan. Ten behoeve van je eigen veiligheid, je ontwikkeling, of gewoon, omdat sommige dingen niemand wat aangaan. Snowden stelt onomwonden dat niet iedereen alles over jou hoeft te weten. "Wees selectief in wat je deelt. In het echte leven zijn we dit al. Zo zou je je medische geschiedenis niet zo snel op je cv zetten en sms'jes tussen jou en je geliefde niet met je vrienden delen", zegt Snowden.

Het is niet moeilijk

Je hoeft geen whizzkid te zijn om jezelf online te beschermen. Een veilige computer waar je klasgenoten niet op kunnen, een goed wachtwoord zodat jij de enige bent die toegang heeft tot je profielen, online shoppen zonder gevolgd te worden door advertentieboeren die je net dat ene aanbieden  waar je geen nee tegen kunt zeggen maar eigenlijk het geld niet voor hebt... Je kunt dit regelen zonder halsbrekende toeren uit te halen en het kost je waarschijnlijk minder tijd dan het instellen van je digitale televisie.

5 tips

Snowden geeft een lijstje met 5 tips, bedoeld voor gewone mensen om ze een handje te helpen bij het beschermen van hun persoonlijke levenssfeer. Het gaat om de volgende punten:

  1. Versleutel je telefoontjes en berichten door bijvoorbeeld de app Signal te gebruiken.
  2. Gebruik een veilige browser. We zetten een aantal dingen op een rij waar je aan moet denken bij je keuze.
  3. Op elke website een ander - lang - wachtwoord? We horen je al denken: dat is teveel werk. Gebruik daarom een wachtwoordbeheerder, die doet het werk voor je.
  4. Als een website two-factor authentication aanbiedt (en veel websites doen het al: DigiD, je bank, Facebook, Gmail, Twitter...), maak er dan gebruik van. Wat two-factor authentication is? Een moeilijke term voor iets heel makkelijks: bij het inloggen heb je naast je wachtwoord nog iets  anders nodig om te bewijzen dat jij bent wie je zegt dat je bent.
  5. Beveilig je harde schijf. Zo voorkom je dat persoonlijke informatie - over jezelf maar ook over je vrienden, familie en collega's - in handen komt van mensen die daar misbruik van willen maken.

Het complete interview is te vinden op de website van The Intercept.


Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.