Overslaan en naar de inhoud gaan

Snelle digitalisering zet softwarearchitecten klem

De nieuwe manieren van werken als gevolg van de Covid-19-pandemie creëert spanning in de overall-architectuur bij organisaties. Technologische keuzes en legacy databases leveren softwarearchitecten hoofdbrekens op.
vermoeid
© Shutterstock
Shutterstock

Digitalisering is in veel organisaties in een stroomversnelling geraakt door de behoefte om meer zaken op afstand te kunnen regelen. Maar het succes van digitale transformatieprojecten stuit regelmatig op problemen door technologische keuzes die in het verleden zijn gemaakt, zegt 61% van de respondenten in een onderzoek onder softwarearchitecten. Opensourcedatabaseleverancier Couchebase liet onderzoeken hoe de prioriteiten van softwarearchitecten zijn veranderd.

Bijna de helft (48%) van de respondenten voelt een sterk tot extreem toegenomen druk om digitaliseringsprojecten af te ronden. Problemen met cloudinfrastructuur en beslissingen met betrekking tot de inrichting van databases noemen respectievelijk 48% en 43% van de ondervraagden als bijkomende stressfactoren. 64% van hen zegt bovendien vast te zitten aan het gebruik van legacy databases omdat er veel is geïnvesteerd in kennis en vaardigheden.

Van de respondenten zegt 91% nog afhankelijk te zijn van legacy databases. Veel van hen (65%) zijn echter ook in het proces van het migreren van on-premise databases naar cloudinfrastructuur. Volgens 68% van hen is dat een onmisbare stap om verdere digitalisering in de toekomst te faciliteren. Alleen op die manier is de benodigde flexibiliteit te creëren (63%) en is ook minder investering in nieuwe vaardigheden noodzakelijk, zegt 60%.

Ondanks de toegenomen druk op architecten zegt 48% dat zij er toch in slagen projecten op tijd af te krijgen.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in