Development

Governance
stress

Snelle digitalisering zet softwarearchitecten klem

Technologiekeuzes uit verleden hinderen snelle verandering.

© Shutterstock Kinga
2 augustus 2021

Technologiekeuzes uit verleden hinderen snelle verandering.

De nieuwe manieren van werken als gevolg van de Covid-19-pandemie creëert spanning in de overall-architectuur bij organisaties. Technologische keuzes en legacy databases leveren softwarearchitecten hoofdbrekens op.

Digitalisering is in veel organisaties in een stroomversnelling geraakt door de behoefte om meer zaken op afstand te kunnen regelen. Maar het succes van digitale transformatieprojecten stuit regelmatig op problemen door technologische keuzes die in het verleden zijn gemaakt, zegt 61% van de respondenten in een onderzoek onder softwarearchitecten. Opensourcedatabaseleverancier Couchebase liet onderzoeken hoe de prioriteiten van softwarearchitecten zijn veranderd.

Bijna de helft (48%) van de respondenten voelt een sterk tot extreem toegenomen druk om digitaliseringsprojecten af te ronden. Problemen met cloudinfrastructuur en beslissingen met betrekking tot de inrichting van databases noemen respectievelijk 48% en 43% van de ondervraagden als bijkomende stressfactoren. 64% van hen zegt bovendien vast te zitten aan het gebruik van legacy databases omdat er veel is geïnvesteerd in kennis en vaardigheden.

Van de respondenten zegt 91% nog afhankelijk te zijn van legacy databases. Veel van hen (65%) zijn echter ook in het proces van het migreren van on-premise databases naar cloudinfrastructuur. Volgens 68% van hen is dat een onmisbare stap om verdere digitalisering in de toekomst te faciliteren. Alleen op die manier is de benodigde flexibiliteit te creëren (63%) en is ook minder investering in nieuwe vaardigheden noodzakelijk, zegt 60%.

Ondanks de toegenomen druk op architecten zegt 48% dat zij er toch in slagen projecten op tijd af te krijgen.

Lees meer over
Lees meer over Development OP AG Intelligence
2
Reacties
Theo Neeskens 04 augustus 2021 13:45

Wat is een lagacy database?
Is het een oude RDBMS die uit de gratie geraakt is zoals Informix?
Of is het een oude versie van een RDBMS waar ook wel nieuwe cloud versies van zijn, bijvoorbeeld MS SQL Server?
Of gaat het om de datastructuur van de applicatie?
Voor alle drie bestaat een oplossing, data en applicaties kunnen altijd gemigreerd worden.
Kijk eens bij Thinkwise hoe je kunt upcyclen naar een nieuw platform.

Abraham de Kruijf 04 augustus 2021 11:47

Het helpt als je in je manier van specs opstellen, al vanaf de business behoeften, duidelijk laat benoemen waar een veld vandaan komt, dan wel naartoe moet, en dan juist ook daar waar er meer dan één plaats is waar het veld voorkomt. Op de achtergrond kun je dan als softwarearchitect bezig (doen) zijn met het synchroniseren/de verbinding leggen naar de nieuwe locatie.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.