Development

Apps
apps op de iPhone

Snel, een zakelijke mobiele app voordat het te laat is

Met de voortschrijdende technologie is het de vraag hoe lang apps nog populair zijn.

16 januari 2018

Met de voortschrijdende technologie is het de vraag hoe lang apps nog populair zijn.

De markt van mobiele apps is het afgelopen decennium geëxplodeerd. Hoewel het in eerste instantie vooral toepassingen voor consumenten waren, heeft ook het bedrijfsleven native apps omarmd. Met de voortschrijdende technologie is het de vraag hoe lang ze nog populair zijn.

Dank je wel, Apple. We kunnen gerust stellen dat de opmars van mobiele apps grotendeels te danken is aan Steve Jobs en de zijnen. Een jaar na de introductie van de iPhone in 2007, introduceerde Apple namelijk de App Store. Overigens met het nodige wantrouwen van Jobs. Hij wilde in eerste instantie geen enkele extern ontwikkelde software op de iPhone. Mensen moesten dergelijke toepassingen maar via de browser van de smartphone gebruiken.

Jobs ging toch overstag toen hij merkte hoeveel moeite developers deden om hun software op de iPhone te zetten. Aangezien dit officieel niet kon en er geen software developers kit (SDK) beschikbaar was, moesten ze het besturingssysteem op het toestel kraken ofwel jailbreaken.

Software van derden

Jailbreaken is niet meer nodig vanaf OS 2.0, de tweede generatie van het operating system van de iPhone. Sindsdien is er een officiële software development kit (SDK) en beschikken de toestellen over de App Store waarop derden software kunnen aanbieden. Dit gebeurt nog altijd onder strikt toezicht van Apple. Het bedrijf ziet toe op de kwaliteit van de aangeboden software en strijkt 30 procent van de omzet van deze apps op. Na de verschijning van de App Store konden andere smartphoneplatformen natuurlijk niet achterblijven. Android Market (nu Google Play), Windows Store (nu Microsoft Store), BlackBerry App World (nu BlackBerry World) en enkele anderen verschenen kort nadien.

De Apple App Store was zeker niet de eerste marktplaats voor apps op mobiele apparaten. Zo verschenen vanaf 1998 app stores voor Palm-apparaten, de handheld devices die toen populair waren. Al had je daarvoor wel een pc nodig om de toepassingen te downloaden, over te zetten naar je Palm en ermee te synchroniseren. In 2003 kwam Handango als eerste met een online software store waarmee je apps rechtstreeks op handhelds (ook wel PDA’s genoemd) en smartphones installeerde.

Het grote verschil met eerdere app stores is dat die van Apple de weg vrijmaakte voor de grootschalige doorbraak van de smartphoneprogramma’s die buiten de browser draaien. Zoals de iPhone ook verantwoordelijk was voor de opmars van de smartphone zélf.

Zakelijk gebruik

In de beginjaren twijfelden veel mensen aan het nut van mobiele apps voor de zakelijke markt. Er waren dan ook voornamelijk spelletjes en toepassingen voor consumenten beschikbaar. De doorbraak van apps voor de zakelijke gebruiker kwam pas later.

De zakelijke doorbraak heeft onder meer te maken met de opmars van software-as-a-service, cloud computing en snel mobiel internet. Daardoor kunnen apps gemakkelijker en sneller verbinden met backofficesystemen. Nu benaderen medewerkers via apps op hun smartphone overal en altijd de digitale werkomgeving, zoals het CRM-pakket en het voorraadbeheersysteem. Dat levert in tal van situaties voordelen, zoals actueel inzicht in klantgegevens, voorraadposities en de status van bestellingen.

Inmiddels zien veel organisaties de meerwaarde van mobiele apps. Apps verhogen de productiviteit, verbeteren de communicatie en verlagen de kosten. De verwachting is dan ook dat bedrijven de komende jaren meer investeren in business apps en ze meer gaan inzetten. Op tal van terreinen wordt appgebruik zelfs van cruciaal belang om als bedrijf te kunnen vooroplopen. Denk bijvoorbeeld aan apps voor onderlinge samenwerking (collaboration), klantenservice, verkoopondersteuning en ERP.

Toekomst

Toch is de ongebreidelde groei van de app-markt voorbij. Na de Verenigde Staten lijkt ook in Europa het plafond voor het gebruik van mobiele apps bereikt. De groei van het aantal installaties neemt af, hoewel reeds geïnstalleerde apps nog wel vaker worden geraadpleegd.

Maar er is meer aan de hand dan app-moeheid. De toekomst van mobiele apps, zoals we die nu kennen, is ongewis. Technologie staat immers niet stil. Zo kun je met HTML5 krachtige, snelle en mooie mobiele webapplicaties bouwen die niet onderdoen voor native apps. Een beetje zoals Steve Jobs oorspronkelijk had gedacht.

HTML5 of native?

Een groot voordeel van webapplicaties via HTML5 is dat ze functioneren in elke mobiele browser, bij elke schermgrootte en op elk mobiel besturingssysteem. Je kunt ervan zelfs een icoontje op het startscherm van je smartphone plaatsen, als ware het een native app. Bovendien zijn web apps over het algemeen eenvoudiger en goedkoper te ontwikkelen. Daar staat tegenover dat ‘echte’ apps vaak sneller reageren doordat ze rechtstreeks het besturingssysteem aanspreken, dus zonder tussenkomst van de browser. Je hebt er meestal ook geen internetverbinding voor nodig.

Facebook populairst

Ruim tien jaar na verschijning van de App Store van Apple hebben mobiele apps zich comfortabel genesteld op de smartphone van miljarden mensen. De top tien van meest gebruikte mobiele apps ziet er zo uit:

  1. Facebook (gemiddeld ruim 146 miljoen unieke gebruikers)
  2. Facebook Messenger (ruim 130 miljoen)
  3. Youtube (bijna 115 miljoen)
  4. Google Maps (bijna 106 miljoen)
  5. Google Search (bijna 105 miljoen)
  6. Google Play (ongeveer 100 miljoen)
  7. Gmail (bijna 90 miljoen)
  8. Instagram (bijna 75 miljoen)
  9. Apple Music (bijna 70 miljoen)
  10. Amazon App (ruim 65 miljoen)
Lees meer over
Lees meer over Development OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.