Innovatie & Strategie

Apps
snapchat

'Snapchat wil gezichtsherkenning voor bescherming privacy'

Snapchat onderzoekt hoe het gezichtsherkenningstechnologie kan gebruiken om de privacy op het sociale netwerk te waarborgen.

Gezichtsherkenning bij Snapchat © officical logo Snapchat
21 juli 2016

Snapchat onderzoekt hoe het gezichtsherkenningstechnologie kan gebruiken om de privacy op het sociale netwerk te waarborgen.

Snapchat heeft hiertoe een patent aangevraagd, dat op 10 juli openbaar werd gemaakt door het Amerikaanse patentbureau.

Het nieuws rondom de patentaanvraag komt kort nadat bekend werd dat Snapchat wordt aangeklaagd door een man uit het Amerikaanse Illinois wegens mogelijke privacyschending. Volgens de man scant Snapchat ongevraagd gezichten, waarbij onduidelijk is wat er met die data gebeurt.

Blokkade of toestemming vragen

Het aangevraagde patent beschrijft gezichtsherkenningstechnologie, die personen in een foto probeert te identificeren. Het is de bedoeling dat bij ieder gezicht gekeken wordt of deze persoon op Snapchat zit. Gebruikers kunnen bij het bedrijf aangeven of foto's wel of niet gedeeld mogen worden. Staat er iemand in een afbeelding die liever niks deelt, dan wordt het plaatsen van de foto geblokkeerd. Daarnaast kan Snapchat die persoon om toestemming vragen, zodat de foto alsnog gedeeld kan worden. Het patent beschrijft ook hoe personen in foto's geanonimiseerd kunnen worden, zodat de afbeelding op internet gezet kan worden zonder dat er problemen ontstaan rondom de privacy.

Opvallend is dat Snapchat kiest voor gezichtsherkenning voor het beschermen van de privacy, aangezien critici gezichtsherkenning vaak associëren met privacyschending.

Eerder heeft Snapchat laten weten, in reactie op de aangespannen rechtszaak, dat het biometrische gezichtsinformatie niet verzamelt of opslaat.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.