Innovatie & Strategie

Personal Tech
accu opladen

Smartphone: Liever betere accu dan augmented reality

De accu is een grote frustratie van smartphonebezitters

© Unsplash rawpixel.com
14 september 2017

De accu is een grote frustratie van smartphonebezitters

Apple introduceerde dinsdagavond de iPhone X met iOS 11. Hardware en software zijn geoptimaliseerd voor het gebruik van Augmented Reality (AR). Het bedrijf toonde gelijk een nieuwe 3D AR-game genaamd The Machines.

AR is niet nieuw. De eerste AR-apps verschenen al meer 5 jaar geleden. Het merendeel projecteerde  informatie over objecten die met de camera van de smartphone waren. Onvoldoende processorkracht, netwerkcapaciteit en gebrek aan nuttige informatie om te tonen, lieten deze apps echter sterven in schoonheid.

Maar die situatie is inmiddels veranderd. De hardware heeft forse verbeteringen doorgemaakt. Niet alleen Apple, maar ook andere toestelleveranciers, zoals Samsung met de Galaxy Note 8, zien een zonnige toekomst voor AR. Contentleveranciers waaronder game-ontwikkelaars gaan los op de nieuwe mogelijkheden.

Ziet eindgebruiker AR zitten?

Pokémon Go was vorige zomer een kortstondige rage, maar zakte weer weg. Een echte opvolger kwam er niet. Uit een kort online-onderzoek van AG Connect blijkt dat slechts 40 procent van de deelnemers uitkijkt naar AR op hun nieuwe smartphone. Van de 60 procent die er niets in ziet, noemt 52 procent als belangrijkste argument is dat AR niets toevoegt gevolgd door de vrees dat de accu er sneller door leegloopt (28 procent).

AR biedt vooral zakelijke mogelijkheden

Deelnemers die wel graag AR-mogelijkheden zien komen op hun toestel, noemen opmerkelijk genoeg niet gaming als belangrijkste toepassing, de AR-toepassing waar Apple dinsdag de nadruk op legde. Maar liefst 72 procent van degenen die wel uitkijken naar AR, ziet vooral voordelen in zakelijke toepassingen. Als voorbeelden worden toepassingen in de bouw genoemd, bijvoorbeeld het creëren van een overlay zodat duidelijk is waar leidingen lopen. Anderen zien weer mogelijkheden in de gezondheidszorg en hulpverlening.

Prestaties accu moeten echt beter

Bron: AG Connect

Gevraagd naar welke eigenschap de ideale smartphone zou moeten hebben, antwoordt 85 procent: betere accu. De kwetsbaarheid van het scherm is voor veel smartphone-gebruikers een grote ergernis. Van de respondenten zegt 62 procent graag een onbreekbaar scherm te zien op een toekomstige smartphone. Beter (draadloos) opladen en sneller opladen staan gelijk op nummer drie op de wensenlijst (beiden 54 procent).

Net iets minder dan de helft van de deelnemers (46 procent) is bereid ook meer te betalen voor zijn smartphone als deze aan de wensen voldoet.

Lees meer over
Lees meer over Innovatie & Strategie OP AG Intelligence
6
Reacties
Bop 18 september 2017 14:04

Er wordt een hoop onzinprodukten gemaakt. Wie zit er nou te wachten op een glazen achterkant, die snel krast of breekt? Of een gebogen scherm, dat ook kwetsbaarder is en het beeld vervormt?

Het is ook een kwestie van slim omgaan met de eigen telefoon. Instellingen dus. Marc klaagt dat zijn e-mail elke minuut gecontroleerd wordt, per half uur kan ook. Tja, stel dat dan dan in. Of zet de synchronisatie helemaal uit. Hoe vaak ik niet in de trein wifi hotspots van mensen om me heen zie die blijkbaar aanstaan, Wifi of mobiele data kan natuurlijk ook selectief uit- of aangezet worden.

Verder is een irritatie dat batterijen niet vervangbaar zijn. Zo moeilijk is dat niet, maar de fabrikanten vermijden het voor een millimeter dikte minder, of misschien nog meer om hun eigen verkoop in de toekomst te stimuleren. Ondertussen worden die telefoons en batterijen weggepleurd, wat een hoop afval creëert die waarschijnlijk toch echt niet allemaal hergebruikt wordt.

P.B. 14 september 2017 16:27

Er worden steeds zwaardere apps ontwikkeld. Denk ook aan de ballast van de commerciële gegevensverzameling en het ongebreidelde updaten. Zo houd je de processor wel aan het werk.

Marc 14 september 2017 15:57

De software kan ook beter. Als mijn Android tablet bijna leeg is (15%) gaat het in een andere "mode" - het bespaart zo veel mogelijk energie om nog zo lang mogelijk mee te gaan. Het is moeilijk te meten, maar het lijkt wel of die laatste 15% even lang meegaan als de eerste 85%.

Waarom kan ik niet altijd in deze zuinige mode werken? Ik mis absoluut niets. Ik hoef niet elke minuut te weten of er nieuwe email is. Dat kan ook elk half uur (en als ik de email app open). Waarom kan ik dat niet instellen?

Peter Boogaard 14 september 2017 11:17

De batterij / accu is ion alle toepassingen de bottleneck. Van auto's, laptop's, telefoons, afstandbedieningen etc. Als het simpel was op te lossen, was het al gedaan. De remedie is dus met de bestaande technologieen het ongemak te verkleinen. Voor mobiele telefoons is snel laden (Dash bijvoorbeeld zoals op de OnePlus, een goed alternatief.Ik noem het TESLA laden op een mobieltje... In 20 minuten bijna 2 dagen vol gebruik energie. Ik begrijp ook niet waarom telefoon fabrikanten de telefoon niet iets groter maken en er een grotere accu in doen. Een iPad gaat wel lang mee, doe zo'n grote batterij ook in een telefoon en maak het ding iets dikker/groter. Een mooie telefoon zonder stroom heeft geen enkele waarde. Bouw een batterypack gewoon in! Misschien iets te simpel van me gedacht... Overgens spant Apple met de iphone (Ipad en Macair notebooks gaan waanzinnig lang mee) wel de kroon met snel leeg zijn.

G. van de Ven 14 september 2017 11:00

De accu van de huidige smartphones is inderdaad een pijnpunt.
Niet te vergelijken natuurelijk: In een vorig leven had ik een mobieltje van de zaak waarmee vrij intentief gebeld en geSMSt werd. De accu deed het 30 dagen lang. Het grootste nadeel daarvan was dat je vergat waar de oplader gebleven was.
Maar dagelijks opladen van een accu bij gemiddeld gebruik vind ik teveel. Mijn huidige phone ligt meerdere malen per dag aan de oplader omdat ik anders bang ben dat een gesprek wordt afgebroken.

Kees Noorlander 14 september 2017 10:28

Inderdaad, de accu moet te vaak worden opgeladen. Veel extra's op een smartphone maken dat alleen maar erger. Een accu van een smartphone zou een dag moeten meegaan, ook als je hem intensief gebruikt voor navigatie, enz. AR is minder belangrijk.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.